Totalul afișărilor de pagină

marți, 31 ianuarie 2012

Uratura super actuala!



Aho, aho, primari tampiti


Stati si nu dezapeziti

De 8 ore, ca nebunu,

Locuiesc pe DN1

... Am o sora si doi frati

... In Logan la Afumati

Iar matusa si bunica

Stau in Opel la Saftica

La bunic ii fac pomeni

Dintr-un Aro la Pucheni

Tata-i rupt de foame-n gura

DE 5 ore pe centura

Mananca la-mpinge tava

Intr-un Duster la Jilava

Nici pe jos, nici in mancare

Nu e nici un pic de sare

Plugusor cu 4 boi,

Io sunt unul dintre voi

Sofati baaaai!!!


(ii multumesc lui Manu Arhip pentru aceasta uratura superba!)

sâmbătă, 28 ianuarie 2012

Tara in care institutia demisiei de onoare nu exista

In Romania nu exista notiunea de demisie de onoare. Am ascultat-o, ieri, pe femeia care a petrecut 24 de ore in masina, pe centura Capitalei, la doi pasi de casa si care a fost salvata de familia ei care a inchiriat un tractor. Rudele au platit 1.000 de lei unui tractorist care s-a aventurat prin padure si a reusit sa ajunga foarte aproape de locul in care se afla masina femeii.

In timpul interventiei in direct la Realitatea TV a plans aproape tot timpul. Are 140 de kilograme, a fost operata de doua ori pe coloana, are probleme cardiace si i-a fost frica sa nu moara in masina. A spus ca a sunat de multe ori la 112 si ca de fiecare data i s-a spus ca se cunoaste situatia si ca se va interveni. Dar nu aceasta este problema. Femeia a spus ca Centura s-a blocat la ora 17.00 cand un tir bulgaresc s-a rasturnat si a ocupat carosabilul. "Daca s-ar fi intervenit atunci, daca autoritatile ar fi facut ceva in 3,4 ore, nu am fi ajuns in aceasta situatie. Nu ningea, doar batea vantul puternic. Nici macar la ora 22.00 nu se depusese zapada", a spus ea.

Nu am auzit sa-si fi dat cineva demisia! Practic din vina autoritatilor, sute de oameni au ramas blocati in zapada pe Centura Capitalei.

Memorabila mi se pare si situatia creata de Politia Rutiera care a interzis utilajelor de deszapezire sa paraseasca Bucurestiul intrucat nu aveau rovignete. Blocada a durat peste o ora si jumatate, ceea ce l-a determinat pe primarul general Sorin Oprescu sa spuna ca suntem ca intr-un film cu prosti.

In Romania sunt rare asemenea ninsori, tocmai de aceea autoritatile ar trebui sa fie pregatite sa intervina. Ar trebui sa nu se mai fure atat din bugetul de stat si sa se gaseasca bani pentru utilaje performante de deszapezire. Ar trebui ca Armata sa fie scoasa de la bun inceput din cazarmi si trimisa in zonele acoperite de zapada, nu sa se astepte mai bine de 24 de ore pentru asta.

4 oameni au murit in aceste zile crunte si nu sunt neaparat victimele zapezii, cum au titrat televiziunile, sunt mai degraba victimele unor autoritati neputincioase care nu sunt in stare sa faca un plan de interventie.

Pe de alta parte si oamenii sunt vinovati. Institutul National de Meteorologie emisese din timp avertizarea de ninsoare si vant. Pai daca stii ca vine napasta tu mai pleci la drum cu copii mici in masina?! Sunt sigura ca multe deplasari puteau fi amanate, nu erau urgente reale. Sper ca lumea sa inteleaga ceva din aceste evenimente.

Am trait si eu asa ceva in 1996 cand am ramas inzapezita peste 24 de ore la cativa kilometri de Piatra Neamt. Eram in autobuz, soferul a refuzat sa dea caldura, si-a pus haina groasa pe el si s-a culcat. A fost cat pe ce sa incaseze o bataie pe cinste de la pasageri, abia apoi a deschis la bagaje sa ne luam haine groase. Nu prinsesem loc pe scaun, asa ca am stat mai mult in picioare sau pe jos, ingramadita. Au venit in autobuz multe persoane din masinile mici ramase in coloana. Se iesea in grup afara pentru necesitatile fiziologice, ca sa nu se deschida usa prea des. Parintii mei au incercat sa vina cu o masina spre zona in care ne aflam, dar au fost intorsi din drum de politisti. Ne-au scos din zapada militarii, a doua zi dimineata.





joi, 26 ianuarie 2012

FABULA PAPAGALULUI

Criza mondială

A lovit

Subit

Şi lumea animală.

Leul, alesul ei pentru un nou mandat,

A constatat

C-au început supuşii să îşi arate colţii:

Îl acuzau cu toţii

Că-n loc de vreo măsură,

El stă numai în chefuri, dezbină şi înjură,

Crezându-se-mpreună cu-o haită de lachei,

Descins din neam de zei.

De-aceea, enervate,

Jivinele-şi făcură şi ele sindicate,

Să poată protesta în mod organizat.

Speriat,

Văzând conducătorul că gluma se îngroaşă,

Că poate să o ia chiar dânsul pe cocoaşă,

S-a gândit,

C-ar fi mai potrivit,

Să-ndrepte ura turmei spre un supus docil,

Cu minte de copil,

Care să nu grăiască

Decât ce-o să audă din gura lui zeiască.

Încântat

De propria-i idee, îndată a chemat

Un papagal ce-n juru-i se gudura mereu

Şi-l imita la greu:

- Prietene, îi spuse cu aer de magistru,

De astăzi tu vei fi un mare prim-ministru!

- Dar eu sunt mic,

O, rege,

Şi nu pricep nimic

Din ce se-ntâmplă-n junglă cu criza mondială!

- Hă, hă! Faci o greşeală:

Pricep doar eu, tu n-ai nevoie să te-agiţi,

Ci numai să imiţi,

Ca orice papagal,

Cuvintele rostite de Leul genial!

Vei fi, de ai habar,

Un fel de... avatar.

Hai, vino, să te-nvăţ acum ce ai de spus,

Din zori până-n apus!

Şi micul papagal, destoinic, a-nvăţat

Politica de stat...

De-atunci el se tot bate

Cu zeci de sindicate,

Iar Leul, liniştit, netemător, etern,

Le-arată tuturor că hiba-i la guvern.

În fabula aceasta, MORALA ne învaţă,

Că oricine în viaţă

Chiar scapă de scandal,

Când are "papagal"!

End of story

"Mama" unuia dintre cei doi bebelusi abandonati in spital a aparut si a doua zi. L-a luat pe copil in brate si i-a spus doctoritei ca vrea sa il ia acasa imediat ce se face bine. Am aflat ca acest copil a fost nascut la 6 luni, ca a fost o sarcina gemelara, celalat fat murind. Supravietuitorul avea 850 grame cand a venit pe lume. Era absolut normal sa stea in spital pana lua in greutate. Dar nu mi se pare normal ca "mama" sa il lase in grija medicilor si sa nu mai treaca sa-l vada. Acum nu mai conteaza ce a fost. Important este ca cel mic sa se faca bine si sa fie luat in familie.

Al doilea bebelus pare sa fie mai norocos. Chiar in ziua in care s-a externat prietena mea au aparut in salon cativa rezidenti, impreuna cu o doctorita. Tinerii au aflat ca baietelul bolnav de pneumonie va fi adoptat. Este exact ceea ce mi-am dorit eu!

Dumnezeu e mare!

miercuri, 25 ianuarie 2012

A aparut "mama"!

Prietena mea se externeaza din spital. Fetita ei a pierdut aproape 300 grame, de sambata incoace, dar si-a revenit.

Am aflat ca mama unuia dintre copiii abandonati si-a facut aparitia la spital. Prietena mea a descris-o in termeni foarte duri, imposibil de reprodus aici. Sa spunem ca parea venita de la crasma. Le-a spus celor doua mamici din salon ca il cauta de multa vreme prin spitale pe cel mic. Cu toate acestea nu l-a luat in brate! A remarcat cat e de slab, iar doctorita i-a explicat de ce anume sufera. "Mama" a mai spus ca are acasa 3 copii, o fata de 19 ani, o alta in clasa a V-a si un baiat in clasa I. Nu cred o iota! Dupa mica reprezentatie teatrala a disparut spunand ca va reveni. Nu cred ca o va face.

Consider ca pentru acest bebelus cel mai bine ar fi sa i se gaseasca o alta familie!

marți, 24 ianuarie 2012

Cei doi copii abandonati au pneumonie

Am mai aflat cate ceva despre cei doi bebelusi abandonati, ingrijiti la Spitalul Sfanta Maria. Sunt rahitici, au amandoi pneumonie si hernie. Prietena mea mi-a spus ca plang tot timpul, de altfel ii aud si eu cand vorbesc cu ea la telefon. Bebelusii sunt atat de mici incat cadrele medicale i-au pus pe amandoi in acelasi patut. Sunt hraniti din 3 in 3 ore cu mancare, li se face tratament si atat. Sunt lasati sa planga non-stop.

Cand copilul ii este bolnav, o mama il tine la piept, ii vorbeste, il leagana si incearca sa-l linisteasca. Cei doi bebelusi abandonati sunt tinuti in viata, atat face pentru ei statul roman.

Prietena mea mi-a mai spus ca a fost adus la spital un alt copil abandonat, gasit zilele trecute pe niste tevi, probabil de agent termic. Si acesta va avea soarta celor doi daca nu va fi dat in asistenta maternala, sau daca nu va fi dat spre adoptie.

luni, 23 ianuarie 2012

Destine schilodite

Mi-e sufletul amar de cateva ore bune. Pe de o parte, o prietena a fost nevoita sa se interneze la Sfanta Maria, cu fetita ei de 10 luni. Cred ca fata a contactat un virus rebel pentru ca are aceleasi manifestari ca Alexandru: varsaturi in jet, diaree si febra peste 39 grade. Dupa ce am vorbit astazi de cateva ori la telefon cu mamica m-am mai linistit. Simptomele Antoniei s-au ameliorat, in schimb nu prea tolereaza branula, incearca sa si-o smulga rozand leucoplastul de pe manuta, trage de firele perfuziei. Cu Alexandru nu am avut aceasta problema, baiatul meu a fost extrem de cuminte, s-a jucat in spital si a ignorat total "fluturele" de pe mana. A incercat sa traga de firul perfuziei, insa in joaca.

Al doilea motiv de suparare este legat tot de copii. Prietena mea mi-a spus ca sta in salon cu o alta mamica de copil mic si cu doi bebelusi abandonati. Cand am auzit aceste ultime cuvinte parca mi-a crapat capul. E vorba despre doi copii in varsta de 6 luni care arata insa de 3,4 luni.



Am intrebat-o daca sunt ingrijiti, daca vine cineva la ei cand plang si prietena mea mi-a spus ca "sunt hraniti din 3 in 3 ore cu lapte". La unul dintre copiii abandonati venise cineva dupa ce a inceput sa tuseasca. Mi-a mai spus ca plangeau des.

Nu-mi pot desprinde gandurile de la ei, chiar daca nu i-am vazut. Poate parea ciudat ce spun acum dar imi doresc sa fie bolnaviori si acesta sa fie motivul pentru care sunt internati in spital, pentru ca ma innebuneste gandul ca stau acolo de luni de zile, dupa ce mamele (Doamne, nu merita acest nume femeile care isi abandoneaza pruncii) i-au aruncat de langa ele. Asa s-ar explica de ce sunt mai mici, de ce nu au comportamentul copiilor de varsta lor. Bebelusii au nevoie, pe langa hrana, de dragoste. Trebuie stimulati afectiv in primele luni de viata. Toate studiile facute pe nou-nascuti arata ca cei care nu cresc alaturi de mamele naturale au probleme psiho-motorii. Daca se intervine rapid si sunt dati in grija unei familii exista sanse foarte mari ca cei mici sa isi revina.

Nu blamez in niciun fel cadrele medicale. De vina este intreg sistemul medical. In Occident nu s-ar intampla aceste situatii. Si va explic si de ce. In momentul in care un copil se imbolnaveste este internat impreuna cu unul dintre parinti. Pentru copiii abandonati responsabil este statul, prin institutiile care se ocupa de ocrotirea minorilor. Prin urmare, mi s-ar parea absolut normal ca acesti bebelusi sa fie dati, temporar, in grija cuiva, a unui asistent social, a unui voluntar de la o asociatie non-guvernamentala cu care spitalul are contract. Pentru ca mi se pare aberant sa ii lasi intr-un salon si sa ii uiti acolo cateva ore, pana la urmatoarea masa. Sunt sigura ca parintii care sunt in salon au grija de cei doi abandonati. Eu asa as face.

Cu ce au gresit acesti micuti? De ce au parte de aceasta soarta mizerabila? Pentru ca femeile care i-au adus pe lume sunt iresponsabile. Isi continua viata fara sa se gandeasca la copiii lor, daca nu cumva sunt bolnavi, flamanzi, abuzati.

Ma rog lui Dumnezeu ca acesti doi micuti sa fie sanatosi si sa aiba norocul sa fie incredintati unor familii. Ma rog ca parlamentarii nostri sa nu se mai certe ca niste cretini in Parlament si sa se aplece spre popor, spre nevoile lui, sa scoata legile importante si sa le indrepte pe cele existente. Poate asa va fi usurat procesul adoptiei, poate asa asistentii maternati vor fi platiti mai bine decat acum.

Dupa ce am vazut astazi in Parlament sunt pesimista, insa Dumnezeu este mare.

duminică, 22 ianuarie 2012

Dragoste de foca

Ce lupte de strada! Ce scandaluri intre putere si opozitie! Cand ai copil, mare parte din timp ti-o petreci vizionand desene animate. Am ales canalul MiniMax pentru ca productiile sunt titrate in romana. Ieri am urmarit Romeo si Julieta. Nu va grabiti, nu este vorba despre un desen frumos, din gama Disney. Eroii nostri erau...foci. Da, animale. Cei din familia Montague erau maronii, iar Capuletii erau albi.



Copiii l-au putut vedea pe Romeo stand suparat pe o stanca inalta, in timp ce valurile furioase se spargeau dedesubt, mai-mai sa-l inghita marea. Tatal sau, o foca mustacioasa si cu sprancene albe, groase (ca ale lui Albulescu) l-a intrebat pe Mercutio de ce e suparat prietenul sau. Si ce credeti ca a raspuns veselul Mercutio: "poate a mancat sushi prea picant si i-a intrat pe alta parte, daca intelegeti ce spun, domnule". Apoi i-am vazut pe Romeo si Julieta sarutandu-se, doua foci sarutandu-se cu foc.

Doamne, ce sa mai inteleaga si copiii astia? Cum sa creasca generatii cu scaun la cap, daca de mici sunt supusi la asemenea prostii? Oricum, viitorul e promitator cata vreme Puya a pus versurile Luceafarului pe ritmuri de hip-hop. Sper sa nu aiba atat de mult succes incat elevii sa fie derutati la scoala si sa nu mai stie ce au de invatat: poezia Luceafarul sau piesa lui Puya.

miercuri, 11 ianuarie 2012

Greierele şi furnica

VERSIUNEA ELVEŢIANĂ

Furnica munceşte din greu toată vara în arşiţă.
Îşi clădeşte casa şi pregăteşte provizii pentru iarnă.
Greierele crede că furnica e proastă, râde, dansează şi se joacă.
Odată iarna venită, furnica stă la căldură şi mănâncă bine.
Greierele tremurând de frig nu are nici hrană nici adăpost şi moare îngheţat


VERSIUNEA ROMANEASCA

Furnica munceşte din greu toată vara în arşiţă.
Îşi clădeşte casa şi pregăteşte provizii pentru iarnă.
Greierele crede că furnica e proastă, râde, dansează şi se joacă.
Odată iarna venită, furnica stă la căldură şi mănâncă bine.
Greierele tremurând de frig organizează o conferinţă de presă şi întreabă de ce furnica are dreptul să stea la căldură şi să mănânce bine în timp ce alţii, mai puţin norocoşi decât ea, suferă de frig şi foame.
Televiziunea realizează emisiuni în direct care arată greierele tremurând de frig şi difuzează extrase video cu furnica stând frumos la căldură într-o casă confortabilă, cu o masă plină de provizii.
Românii sunt şocaţi de faptul că, într-o ţară atât de bogată, bietul greiere e lăsat să sufere în timp ce alţii trăiesc în huzur.

Ziariştii fac interviuri în care întreabă de ce furnica s-a îmbogăţit pe spinarea greierului şi interpelează guvernul pentru a mări impozitele furnicii, astfel încât aceasta să plătească "cât se cuvine".
Se organizează manifestaţii în faţa casei furnicii.
Funcţionarii publici decid să facă grevă de solidaritate 59 de minute pe zi pe o perioadă nelimitată.
Un filosof la modă scrie o carte care demonstrează legăturile furnicii cu torţionarii de la Auschwitz .
Ca răspuns la sondaje, guvernul emite o lege privind egalitatea economică şi o lege (aplicată retroactiv asupra perioadei de vară) anti-discriminare.

Impozitele furnicii sunt mărite şi furnica primeşte o amendă pentru că nu l-a angajat pe greiere ca asistent.
Casa furnicii este confiscată de autorităţi pentru că furnica nu are destui bani ca să-şi plătească şi amenda şi impozitele.
Furnica pleacă din România şi se instalează în Elveţia unde contribuie la bogăţia economică.
Televiziunea face un reportaj despre greiere care de acum s-a îngrăşat.
Acesta este pe cale să termine proviziile furnicii, chiar dacă primăvara e încă departe. În casa furnicii se ţin în mod regulat întruniri ale artiştilor şi scriitorilor de stânga.
Cântăreţul Ickxsulescu compune cântecul "Furnică, opreşte-te!"

Fosta casă a furnicii, devenită locuinţă socială pentru greiere, se deteriorează pentru că acesta nu face nimic pentru a o întreţine.
Guvernului îi este reproşată lipsa mijloacelor.
Este înfiinţată o comisie de anchetă ce va costa 50 milioane de euro.
Greierele moare de supradoză cu etnobotanice.
Ziarele şi televiziunile comentează eşecul guvernului de a redresa cum trebuie problema inechităţii sociale.
Casa este invadată de o bandă de gândaci tuciurii, emigranţi.
Gândacii organizează cămatăria, prostitutia, taxele de protectie, traficul de droguri şi terorizează comunitatea.
Guvernul se felicită pentru diversitatea multiculturală a României.

sâmbătă, 7 ianuarie 2012

Daca as avea bani...

Daca as fi bogata, o mare parte din avere as dona-o pentru construirea unui spital de pediatrie. Spun asta dupa ce am vazut conditiile de la Spitalul Judetean Piatra Neamt, undeam stat internata cu Alexandru. In Sectia de Pediatrie, la parter, unde erau saloanele de Terapie Intensiva, totul inspira saracie lucie. O asistenta a vrut sa cantareasca un baietel, a scos cantarul de sub un pat si a dat sa plece cu el spre salonul unde era micutul. O alta asistenta i-a strigat  sa-l lase sub pat pentru ca e stricat. Baietelul o astepta doar in chilotei, parintii nu erau langa el, iar asistenta nu stia cum sa procedeze sa duca pacientul in alta parte a sectiei in care se afla un cantar bun.

Tin sa spun ca m-au impresionat cadrele medicale, modul in care s-au comportat cu noi. Singurul moment in care am fost ingrozita a fost cand m-au rugat sa ies afara din salon ca sa ii ia sange lui Aex si sa ii puna perfuzia. Ii auzeam uretele din holul spitalului, dupa trei usi inchise. Insa dupa aceea micutul meu a stat in perfuzie, s-a jucat si a impresionat pe toata lumea cu voiosia lui. M-a ajutat Dumnezeu cu un copil cuminte!

Revin, daca as avea bani, i-as investi intr-un spital modern pentru copii, cu saloane varuite frumos, in care sa nu fie mucegai (ca la Terapie Internsiva la Piatra), cu lenjerie frumoasa (nu rupta ca la Piatra), cu aparatura moderna, cu medicamente, cu saloane mai mari in care sa isi poata permite si doarma si mamele care au grija de micutii lor, cu bai in saloane (nu bai comune, ca la Piatra).

Alexandu se simte mai bine, continua tratamentul si regimul indicat de medic. Suntem inca la Piatra Neamt unde se pare ca a venit iarna, pentru ca ninge de dimineata.