Totalul afișărilor de pagină

sâmbătă, 28 ianuarie 2012

Tara in care institutia demisiei de onoare nu exista

In Romania nu exista notiunea de demisie de onoare. Am ascultat-o, ieri, pe femeia care a petrecut 24 de ore in masina, pe centura Capitalei, la doi pasi de casa si care a fost salvata de familia ei care a inchiriat un tractor. Rudele au platit 1.000 de lei unui tractorist care s-a aventurat prin padure si a reusit sa ajunga foarte aproape de locul in care se afla masina femeii.

In timpul interventiei in direct la Realitatea TV a plans aproape tot timpul. Are 140 de kilograme, a fost operata de doua ori pe coloana, are probleme cardiace si i-a fost frica sa nu moara in masina. A spus ca a sunat de multe ori la 112 si ca de fiecare data i s-a spus ca se cunoaste situatia si ca se va interveni. Dar nu aceasta este problema. Femeia a spus ca Centura s-a blocat la ora 17.00 cand un tir bulgaresc s-a rasturnat si a ocupat carosabilul. "Daca s-ar fi intervenit atunci, daca autoritatile ar fi facut ceva in 3,4 ore, nu am fi ajuns in aceasta situatie. Nu ningea, doar batea vantul puternic. Nici macar la ora 22.00 nu se depusese zapada", a spus ea.

Nu am auzit sa-si fi dat cineva demisia! Practic din vina autoritatilor, sute de oameni au ramas blocati in zapada pe Centura Capitalei.

Memorabila mi se pare si situatia creata de Politia Rutiera care a interzis utilajelor de deszapezire sa paraseasca Bucurestiul intrucat nu aveau rovignete. Blocada a durat peste o ora si jumatate, ceea ce l-a determinat pe primarul general Sorin Oprescu sa spuna ca suntem ca intr-un film cu prosti.

In Romania sunt rare asemenea ninsori, tocmai de aceea autoritatile ar trebui sa fie pregatite sa intervina. Ar trebui sa nu se mai fure atat din bugetul de stat si sa se gaseasca bani pentru utilaje performante de deszapezire. Ar trebui ca Armata sa fie scoasa de la bun inceput din cazarmi si trimisa in zonele acoperite de zapada, nu sa se astepte mai bine de 24 de ore pentru asta.

4 oameni au murit in aceste zile crunte si nu sunt neaparat victimele zapezii, cum au titrat televiziunile, sunt mai degraba victimele unor autoritati neputincioase care nu sunt in stare sa faca un plan de interventie.

Pe de alta parte si oamenii sunt vinovati. Institutul National de Meteorologie emisese din timp avertizarea de ninsoare si vant. Pai daca stii ca vine napasta tu mai pleci la drum cu copii mici in masina?! Sunt sigura ca multe deplasari puteau fi amanate, nu erau urgente reale. Sper ca lumea sa inteleaga ceva din aceste evenimente.

Am trait si eu asa ceva in 1996 cand am ramas inzapezita peste 24 de ore la cativa kilometri de Piatra Neamt. Eram in autobuz, soferul a refuzat sa dea caldura, si-a pus haina groasa pe el si s-a culcat. A fost cat pe ce sa incaseze o bataie pe cinste de la pasageri, abia apoi a deschis la bagaje sa ne luam haine groase. Nu prinsesem loc pe scaun, asa ca am stat mai mult in picioare sau pe jos, ingramadita. Au venit in autobuz multe persoane din masinile mici ramase in coloana. Se iesea in grup afara pentru necesitatile fiziologice, ca sa nu se deschida usa prea des. Parintii mei au incercat sa vina cu o masina spre zona in care ne aflam, dar au fost intorsi din drum de politisti. Ne-au scos din zapada militarii, a doua zi dimineata.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu