Totalul afișărilor de pagină

joi, 17 martie 2011

Asistam la o manipulare ordinara?

Ministerul Roman al Afacerilor Externe a transmis aseara tarziu traducerea mesajului premierului ungar, cu ocazia zilei de 15 martie 2011. Asta pentru ca ieri, in Parlament, liberalii au incercat fortarea emiterii unui document care sa condamne declaratiile oficialilor unguri vizavi de ideea autonomiei teritoriale a Ardealului. Democrat-liberalii au sustinut in plen ca discursul a fost tradus gresit. In cele ce urmeaza prezint comunicatul MAE si stirea aparuta la HotNews pe 15 martie. Cele doua mesaje nu seamana deloc. Voi mai studia problema pentru ca mi se pare foarte interesanta.
_______________________________

COMUNICAT MAE
Va transmitem, alaturat, varianta în limba maghiară şi traducerea neoficială MAE a discursului primului-ministru al Republicii Ungare, Viktor Orban.



Stimați concetățeni!


Această zi este sărbătoarea națiunii. Amintirea revoluţiei şi a luptei de eliberare este importantă, întrucât rezumă, în mod fidel, toţi pilonii importanți ai identității noastre maghiare: mândria noastră națională, cinstirea limbii şi culturii noastre de sine stătătoare, iubirea noastră de libertate. Toţi maghiarii, fie că trăiesc pe pământul natal, ori în orice altă parte a lumii, simt același lucru: când vine primăvara, ne punem cocarda în piept şi pornim să sărbătorim.

Sărbătoarea națională ne oferă ocazia, întotdeauna, să pregătim o analiză a stării națiunii. Ce am realizat? Avansăm pe un drum bun? În anii trecuţi am sărbătorit printre îndoieli. După multă vreme, putem, din nou, să salutăm primăvara, în libertate.

Ungaria s-a schimbat foarte mult, iar acum trăieşte lunile înnoirii. Mai avem multe de făcut, moştenirea noastră ne-a aşezat în faţa unor sarcini care ne pun la încercare. Am avut asemenea datorii, la care nu ne-am priceput şi nici nu am vrut să aşteptăm. Am înfiinţat ziua solidarităţii naţionale şi am făcut posibil pentru maghiarii din exterior să îşi obţină cetăţenia ungară fără să-şi părăsească ţinutul natal.

Acum ne îndeplinim pe mai departe datoria faţă de naţiune. Noua Constituţie, al cărei proiect l-am înaintat de Ziua Naţională, aşează în sfârşit pe bazele demnităţii crezul nostru naţional, defineşte solidaritatea tuturor maghiarilor şi răspunderea Ungariei faţă de toţi membrii naţiunii.

Vă salut pe toţi cu ocazia acestei sărbători frumoase, dătătoare de speranţe. Vă doresc tuturor multă putere, sănătate şi Dumnezeu să vă ajute.

Budapesta, 15 martie 2011

_____________________________________________
STIRE HOTNEWS

Sa fie Ardealul cum a fost si natiunea ungara cum a fost, este mesajul transmis de premierul ungar Viktor Orban maghiarilor care participa la manifestarile de marcare a Revolutiei de la 1848-1849, organizate, marti, de Partidul Civic Maghiar (PCM) si de Consiliul National Secuiesc (CNS) la Targu Mures, relateaza Agerpres.


"Ar fi bine ca ungurimea din Ardeal sa nu dureze doar 2-3 generatii, ci sa se mentina in continuare prin fluctuatiile generatiilor, in mod absolut normal, liber, lucrand pentru comunitate. Sa ne aducem aminte de stapanii Ardealului, de sotiile lor, care au fost un exemplu de toleranta, domnitorii Ardealului care au inteles ca Ardealul trebuie sa fie un pamant de solidaritate. Un lucru este foarte important: sa nu lasam steagul sa cada la pamant, pentru ca daca va cadea, cineva tot trebuie sa-l ridice. Trebuie sa predam generatiilor tinere capacitatea noastra intelectuala, forta noastra, credinta noastra, coloana noastra vertebrala. Este un mesaj de viitor, de speranta. Sa fie Ardealul cum a fost si natiunea ungara cum a fost. Asta va doresc din suflet', se arata in mesajul lui Viktor Orban, citit la Targu Mures de Erzsebet Ajtay, din partea Ambasadei Ungariei la Bucuresti.

In mesajul premierului se mai arata ca poetul Sandor Petofi stia, in timpul Revolutiei maghiare, ca adevaratele batalii se vor da in Ardeal si ca forta maghiarilor este aceasta regiune.

"Petofi, cand a venit in Ardeal a stiut foarte bine ca forta maghiarilor de atunci o constituie Ardealul, ca ardelenii sunt coloana vertebrala a ungurilor. Petofi a scris ca fiecare picatura de sange a eroilor maghiari valoreaza aur. De fapt, Ardealul a fost luat de la noi de tarile si puterile care au avut un scop foarte bine definit, de a atata natiunile si de a desena niste granite la care ei sa fie in continuare puternici si dirijori. Acum aceasta lupta se duce prin pace, prin calm si intelegere, ca sa predam stafeta generatiilor viitoare", se mai arata in mesaj.

In mesajul presedintelui Ungariei, Schmit Pal, prezentat de acelasi diplomat in timpul manifestarii, se arata ca ziua de 15 martie este o amintire a evenimentelor din 1848-1849 si ca pentru maghiari este foarte important pentru ca inseamna respect fata de cultura si inseamna unitatea acestei natiuni.

"Fiecare ungur care traieste in tara mama sau oriunde altundeva in lume simte ca, atunci cand vine primavara, trebuie sa ne adunam sa punem cocardele. In acelasi timp, este un eveniment in care putem face un bilant asupra starii natiunii. Avem foarte multe de facut. Suntem in fata unor probleme deosebite. Am avut si avem si acum foarte multe probleme la care nu putem astepta (...) Am decis sa fie Ziua Solidaritati Nationale, am rezolvat primirea cetateniei maghiare a celor care traiesc in afara granitelor Ungariei, cu conditia, sau in primul rand, ca sa nu-si paraseasca pamantul natal. Acum ne indreptam spre noua Constitutie care a fost inaintata Parlamentului, care formuleaza si exprima solidaritatea tuturor ungurilor dar in acelasi timp si responsabilitatea Ungariei pentru toti ungurii indiferent unde traiesc in lume", a mai spus presedintele Schmit Pal, in mesajul sau.

Vorbitorii de la manifestarea organizata la statuia poetului Sandor Petofi din Targu Mures au mai reiterat dorinta de autonomie a secuilor si au accentuat ca acele crezuri ale Revolutiei ungare din 1848 sunt inca valabile.

__________________________________________________________
FRAGMENT DIN DISCURSUL LUI EMIL BOC IN PARLAMENT, 16 martie 2011

"În privinţa declaraţiilor despre care vorbiţi, trebuie să aveţi decenţa şi calmul necesare unor oameni de stat, unor oameni care sunt în Parlamentul României şi care decid soarta acestei ţări. Nu reacţionaţi la primul impuls! Şi vă spun de ce. Trebuie să aveţi toate informaţiile atunci când luaţi nişte decizii în Parlamentul României. Nu e admisibil să vii cu o declaraţie scrisă pe picior, cu un minut înainte, să o supui votului plenului fără a şti despre ce este vorba. Să vă spun despre ce este vorba: am aici textul original al mesajului domnului Viktor Orban. Vreau să ştiţi că nimic din ceea ce spuneţi dumneavoastră nu este în mesajul scris şi trimis de Viktor Orban nu există. Este adevărat că au fost completări ale acelor care au citit mesajul domnului Orban şi care pot fi discutate şi condamnate sau apreciate. Dar, înainte de a reacţiona ca ţară, aveţi echilibrul necesar. Domnul Marko Bela v-a dat o lecţie de istorie cum nu aţi primit-o niciodată. Am construit timp de 20 de ani în această ţară, prin înţelepciune, echilibru, o relaţie corectă, un parteneriat între România şi Ungaria. Amândouă suntem ţări în Uniunea Europeană şi în NATO.


Amândouă sunt ţări în Uniunea Europeană şi NATO. Avem un viitor comun în Uniunea Europeană, trebuie să ne respectăm. Trebuie ca această Constituţie – în orice situaţie, oricând – să fie respectată şi voi primul care o voi apăra în orice context, dar nu voi reacţiona doar pentru că cineva scrie pe genunchi un mesaj ca acela trimis de dumneavoastră. În consecinţă, ceea ce am propus în pauza parlamentară, când mi-am permis să-mi spun punctul de vedere, este: luăm toate declaraţiile, luăm mesajul oficial, luăm declaraţiile care s-au susţinut în afara mesajului oficial, le analizăm în structurile parlamentului, în comisia de politică externă, cu participarea tuturor grupurilor parlamentare şi formulăm un punct de vedere."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu