Bradul este o specie vegetală lemnoasă care atinge până la 40 de m înălţime la varsta de 120 de ani.
Pentru că ne aflăm în apropierea sărbătorilor de iarnă, ne-am gândit să vorbim despre istoria bradului de Crăciun. „Pomul de Craciun”, asa cum il cunoastem noi astazi, decorat cu globuri in care se reflecta lumina scantaietoare a lumanarilor sau a instalatiei electrice, nu a fost din totdeauna impodobit astfel. Pana in sec. al 15-lea, crengutele verzi cu care erau impodobite casele cu ocazia Craciunului, ca si darurile pe care le faceau oamenii unii altora, erau considerate traditii pagane. Dar nu peste multa vreme in locul acestora va fi folosit un arbore intreg.
Conform documentelor, in 1605 la Strasbourg a fost inaltat primul pom de Craciun, intr-o piata publica. Nu avea inca lumanari si era impodobit cu mere rosii. In 1611, la Breslau, ducesa Dorothea Sybille von Schlesien impodobeste primul brad asa cum il cunoastem noi astazi. In zilele noastre obiceiul împodobirii bradului de Crăciun a devenit una din cele mai iubite datini, practic nu putem concepe sărbătoarea Crăciunului fără bradul ornat frumos.
Obiceiul împodobirii bradului de Crăciun a creat o adevărată industrie şi – din nefericire - procurarea brazilor în apropierea Crăciunului a devenit chiar o afacere.
Astăzi, la noi, bradul a devenit o specie rară, ca o consecinţă a exploatării iraţionale. Astfel, anual, numai în judeţul Neamţ se taie aproximativ 100.000 brazi şi mai trist este faptul că nu toţi aceşti brazi ajung să fie comercializaţi în marile pieţe şi ajung la gunoi .
Direcţia Silvică Neamţ a găsit o soluţie: producerea brazilor de Crăciun în recipiente, ghivece din material plastic sau lemn. Brazii vor putea fi achiziţionaţi, iar după sărbători pot fi lăsaţi să crească în continuare în ghiveci sau pot fi plantaţi în faţa casei. Dacă ne gândim că pentru a avea un brad de Crăciun trebuie să treacă 15 ani, nu ar fi mai bine să folosim un astfel de brad sau, de ce nu, unul artificial ?
Brăduţii se pot procura de la sediul Ocolului Silvic Gârcina, la preţul de 35 de lei cu tot cu ghiveci, la o inaltime de 1m.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu