Totalul afișărilor de pagină

sâmbătă, 28 mai 2011

Ce se intampla la Manastirea Barnova?!

Cineva m-a intrebat daca nu vreau sa il botez pe Alexandru la Manastirea Barnova. Nu fusesem acolo pana acum, dar auzisem ca sunt preoti cu har. A trecut pe acolo si parintele Calistrat, dar acum este la Manastirea Vladiceni.

Recent, am pornit intr-o duminica pe la manastiri. Aveam voie sa intru in biserica si am profitat de ocazie sa ma rog si sa aprind lumanari pentru sanatatea fiului nostru. Am mers la Cetatuia, la Galata, iar sotul meu m-a intrebat daca vreau sa vad si manastirea Barnova. De ce nu? Alexandru dormea bine in masina, nu aveam de ce sa imi fac griji.

Aproape ca am rupt masina pana la manastire din cauza gropilor. Alexandru gangureste acum in patul mare, poate isi aminteste cum a fost "leganat" pana la Barnova prin craterele soselei (prea mult spus).

Am coborat din masina in fata lacasului de cult, dar ceva ma impiedica sa intru. I-am spus sotului meu sa mearga, sa vada daca avem cu cine vorbi. Iulian s-a intors dupa nici 2 minute, schimbat la fata. "Du-te si uita-te si tu sa vezi cum arata. Eu nu-mi botez baiatul aici, in mizeria asta", mi-a spus. Am intrat pe poarta pasind incet si am dat de o alta lume. Saraca manastire sta sa se darame. Dar asta nu ar fi nimic, cu ajutorul lui Dumnezeu si al guvernantilor nostri s-ar putea face ceva pentru salvarea ei. Dar darapanatura aceea este accentuata de mizeria din curte. Parca manastirea Barnova a fost luata cu mana si aruncata in jungla.

Oare mai marii bisericii noastre stiu ce se intampla acolo? Omul gospodar se vede de la poarta: daca are gardul rupt, atunci mai bine nu intra in casa lui! Asa si aici: plante lasate sa creasca aiurea, buruieni cat omul de inalte. Ti-e si frica sa calci prin iarba sa nu te manance vreo jivina. Intr-o parte, un panou ma anunta ca de acolo pot cumpara produse lactate ECO. Cum sa nu, ma si grabesc sa cumpar produse eco din mizeria aceea.

Atat am facut, 5 pasi si m-am oprit de frica. Se auzea slujba la un difuzor, dar nu m-a tentat sa intru. M-am gandit la calugarii care "ingrijesc" aceasta manastire, la staretul lor. Oare ce fac oamenii acestia, se roaga non-stop si nu mai au timp si pentru curatenie? Cum isi primesc oaspetii? De ce isi bat joc de Casa Domnului? Si ma gandesc la celelalte manastiri, cat de curate sunt, cat de ingrijite sunt, te ademenesc sa petreci cat mai mult timp acolo.

Alexandru tine un adevarat recital de gangureli. E adorabil! Ma lasa sa scriu, asta e bine.

Am cautat fotografii cu Manastirea Barnova pe net. Arata total diferit. Se vede cladirea afectata de trecerea vremii, dar curtea este ingrijita...in poze. Cine priveste imaginile si bate drumul pana la Barnova are un soc. Si e pacat!

Nu va arat poze pentru ca nu luasem aparatul cu mine :-(

Mi-ar placea ca la viitorul drum la Barnova sa gasesc altfel lacasul de cult. Am fost tentata sa intreb daca arata la fel manastirea cand era acolo parintele Calistrat. Pentru ca manastirea Vladiceni, unde slujeste acum, e o adevarata bijuterie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu