Totalul afișărilor de pagină

duminică, 13 martie 2011

Miting de solidaritate cu societatea civila din Ungaria

Mai multe organizatii de ziaristi si de drepturile omului organizeaza un miting de solidaritate cu societatea civila din Ungaria, indreptat impotriva Legii Presei adoptata de guvernul de la Budapesta. Legea supune presa scrisa, audiovizuala si electronica unui control politic specific regimurilor totalitare.


Manifestatia va avea loc marti, 15 martie 2011, orele 17.00, in fata Ambasadei Ungariei din Bucuresti (strada str. Dimitrie Gerota nr.63-65).

Parlamentul European a adoptat pe 10 martie o rezolutie care cere guvernului ungar sa abroge si sa nu aplice legea sau elementele acesteia care sunt considerate incompatibile cu Tratatele UE, Carta Drepturilor Fundamentale si Conventia Europeana a Drepturilor Omului.

Mitinguri de protest fata de legea presei din Ungaria se vor desfasura simultan la Budapesta, Berlin, Frankfurt, New York, Debrecen, Gyula, Bucuresti. Participantii sustin manifestul societatii civile maghiare.

La manifestatie vor participa reprezentanti ai Fundatiei Free Press Romania, ActiveWatch - Agentia de Monitorizare a Presei, Conventiei Organizatiilor de Media - prin Uniunea Ziaristilor Maghiari din Romania Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie, Asociatia Profesionistilor din Presa Cluj, Asociatia Editorilor de Presa OnLine, Uniunea Ziaristilor Profesionisti, Asociatia Femeilor Jurnalist-Ariadna - Centrului pentru Jurnalism Independent si MediaSind.


MANIFEST IMPOTRIVA NERESPECTARII LIBERTATII DE EXPRESIE A PRESEI MAGHIARE
adresat Parlamentului Republicii Ungare, Curtii Constitutionale si Guvernului!

Subsemnatii, lucratori in domeniul mass media, precum si simpli sustinatori ai acestei cauze, ne opunem legii mass media aprobate in 2010, pentru ca aceasta aduce un prejudiciu libertatii cuvântului si a presei. In interesul respectarii drepturilor omului si a celor constitutionale, solicitam:

1. verificarea caracterului constitutional al legii mass media, respectiv modificarea acesteia;
2. implicarea sindicatelor mass media in procesul de modificare al legii;
3. asigurarea independetei politice a mass media;
4. suprimarea pedepselor arbitrare si abuzive;
5. respectarea secretului profesional si a confidentialitatii surselor de informatii;
6. restaurarea independentei redactiilor de stiri ale mass media publice;
7. implicarea organizatiilor mass media, a celor care militeaza pentru libertatea cuvantului, precum si a altor organizatii al caror scop este apararea drepturilor omului si a drepturilor politice ale cetatenilor, in procesul de redactare a Codului Serviciilor Publice de mass media.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu