Totalul afișărilor de pagină

marți, 15 martie 2011

Imi doresc un presedinte elegant!

L-am urmarit aseara pe presedinte la TVR. Am facut efortul sa nu ma enervez. L-am ascultat si ca jurnalist si ca simplu cetatean. Traian Basescu nu a vorbit la televiziunea publica asa cum ar trebui sa vorbeasca presedintele tuturor romanilor. Nu, el a fost mai degraba "presedinte" de partid.

Un jurnalist isi face datoria si iti adreseaza intrebari politice, dar e datoria ta sa iesi din capcana, cu eleganta. Scuza ca este interesat de PDL pentru ca e partid aflat la guvernare si ca vrea sa se asigure ca e un partid echilibrat - nu tine. Traian Basescu interfereaza in viata PDL de parca ar fi cel putin presedinte de onoare al acestui partid. L-a pocnit pe Buldog in moalele capului pentru ca a pornit competitia electorala prea devreme. L-a pus pe Preda la punct spunandu-i ca nu are dreptul sa comenteze vizavi de desemnarea premierului si ca ar face mai bine sa-si vada de treaba lui. Ma intreb, unde sunt chestiunile care sa tina de rolul de presedinte in toate aceste luari de pozitii?

M-a scarbit "detasarea" cu care Traian Basescu a raspuns la intrebarea legata de Motanul Felix - Securistul. Ar fi avut ocazia, ca presedinte, sa spuna ca cei care fac fals si uz de fals trebuie sa plateasca in fata legii. Ar fi fost o datorie morala fata de victimele Securitatii. Nu, Traian Basescu a spus doar ca Parlamentul va sti sa decida singur in aceasta problema a colaborarii cu securitatea a lui Voiculescu. Trecutul tulbure il face oare pe Basescu sa fie atat de rezervat in aceasta problema?

Si mai tare m-a scarbit raspunsul sau la intrebarea legata de Blejnar. "Nu-l cunosc pe Blejnar, nu stiu cine este, am auzit ca e tehnician sustinut politic...". Or, intrebarea moderatorului era foarte clara: ce parere are de toate acuzatiile care i se aduc lui Blejnar, in ultima vreme. Traian Basescu a inceput sa vorbeasca despre sindicate, despre liderii care ar fi adevaratii mafioti. Si ca nu exista politicieni implicati in mafia vamilor, din cate stie el pana in acest moment. Dar, Traian Basescu a facut o precizare importanta: nu sunt ministri implicati in coruptia din vami, adica oameni aflati la guvernare in functii "cheie". "Nu exclud, insa, ca se fac numiri politice in vami", a mai spus seful statului. Apoi l-a "spalat" pe Blaga de acuzatiile ca la el ar ajunge spagile din vami. O data il pocneste, o data il ajuta, dupa cum e interesul...

Cat despre Ponta, acesta a primit o lovitura sub centura, de toata frumusetea. Numai ca nu a fost vorba de o lovitura aplicata intr-un duel intre doi spadasini eleganti. A fost, mai degraba, o "scatoalca" trasa la o tranta in noroiul dambovitean. Intrebat daca i-ar incredinta functia de premier lui Ponta, seful statului a spus ca acesta nu este in stare sa fie mai mult de copilot, prin urmare nu-i poate incredinta mansa tarii. Si a insistat foarte mult pe ideea ca Ponta este copilot, este doar mana a doua, ca sa-i lipeasca aceasta eticheta. A spus ca Ponta nu are experienta, ca nu ar putea lua decizii majore pentru tara daca situatia economica s-ar deteriora. "Am responsabilitatea desemnarii unui presedinte. Cel putin in mandatul meu nu ii voi acorda aceasta functie lui Ponta", a transat problema Basescu. Seful statului a fost lipsit de eleganta si cand s-a referit la consultarea Opozitiei in privinta viitorului posibil premier. "Sunt obligat sa o fac" , a sunat din gura presedintelui. Cred ca raspunsul ar fi trebuit sa fie unul simplu. "Da, voi consulta Opozitia".
___________________________________________
Mi-am dorit aseara, mai mult ca oricand, ca Traian Basescu sa se transforme intr-un presedinte elegant. Sa nu mai fie ca un vulcan gata sa explodeze si sa arunce in aer rautati, mizerii, acuzatii. Sa fie un presedinte al tuturor romanilor, iar cand merge la televiziunea publica sa ne transmita lucruri care sa ne intereseze pe toti, nu doar pe cei de la PDL.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu