Adevarul este ca am avut niste zile ingrozitoare. A venit ziua de luni si eu ma gandeam deja la week-end. Am vrut sa justific disparitia mea din blogosfera.
Ieri s-a pus capat dosarului Palas si eu nu am avut timp sa scriu despre asta. E un subiect pe care l-am tinut aproape. Adica am lucrat pentru acea stire din decembrie 2004, cand consilierii nostri au votat asocierea cu Iulian Dascalu. In pripa, pe genunchi, cu stomacul plin de sarmale si carnati, fara o analiza temeinica a situatiei.
Am lucrat pentru materialele ulterioare care au vizat discutiile din sedintele de Consiliu, discutiile de la sedintele comisiei de negociere, protestele locuitorilor, protestele oamenilor de cultura.
A spus bine primarul Gheorghe Nichita, a fost tergiversata aceasta ancheta. Nu se poate ca DNA sa verifice 5 ani niste documente si apoi sa dea NUP. Mi-as fi dorit sa citesc rezolutia data de procurorul DNA Vartic, dar Gheorghe Nichita nu a pus-o la dispozitia presei. Surse 100% sigure au confirmat ca multe dintre fapte s-au prescris si de aceea procurorul s-a vazut nevoit sa inchida dosarul. Deci nu ca ar fi corect ce au facut ei acolo, in acte.
Daca nu am fi trait in Romania ci intr-o tara civilizata, atunci nu s-ar fi intamplat tot acest circ. Consilierii locali PSD in frunte cu primarul Gheorghe Nichita nu s-ar fi permis sa forteze nota si sa introduca pe ordinea de zi a unei sedinte din decembrie un proiect atat de important.
2) Daca totusi s-ar fi intamplat acest lucru, cineva s-ar fi sesizat si ar fi inceput o ancheta, lucrarile ar fi fost sistate. Nu, la noi nu s-a intamplat asa ceva. Buldozerele au fost lasate sa culce la pamant zidurile vechii Curti Domnesti. Iar pentru acest masacru nu sunt vinovate numai autoritatile locale, ci si reprezentantii Ministerului Culturii, prin Directia pentru Cultura si Culte. Cat de straniu arata zidurile alea lasate de izbeliste, in mijlocul atator betoane. Deci lucrarile au continuat.
3) In alta tara, poate primaria ar fi facut o afacere profitabila. La noi, insa, terenul a fost subevaluat. Dumnezeu sa-l ierte pe acel evaluator, ca am inteles ca a murit, dar nu inteleg cum a putut sa isi puna semnatura pe un tarif atat de mic pentru metrul patrat din zona 0 a Iasiului. Se vorbeste de un prejudiciu de cateva milioane de euro, dar procurorii nu au gasit nimic. Straniu, nu?
4) Doar la romani se poate intampla ca o institutie publica sa se asocieze pentru un teren care nu ii apartine. Iar institutia care detine terenul de drept sa nu se sesizeze! Cele 4,5 ha din zona strandului apartineau Consiliului Judetean. Aceasta inseamna ca asocierea ar fi nula de drept. Dar nu, Consiliul Judetean a remediat repede situatia si a trecut terenul la Primarie, ca sa corecteze. Dar ce faci cu cladirile care s-au edificat deja in acea zona, si pentru care trebuiau emise autorizatii de la CJ? In Romania se poate!
Acum, un om poate ataca solutia data de procuror in instanta. Nu stiu, insa, daca Zaharia Schrotter va face acest lucru. In joc sunt sume foarte mari de bani. Dezvoltatorul Palas a fost afectat de criza, multa vreme au stagnat lucrarile. Nu din cauza anchetei DNA, cum a mintit primarul Gheorghe Nichita.
Era sa uit de marsavia cu Palas Corp, firma fantoma care a pus mana pe o bucata de teren, in interiorul perimetrului Palas, pe un nou contract incheiat cu CL Iasi. Dascalu trebuia sa prinda o finantare si a fortat nota emitand documente cu stampila unei firme inexistente. Doar de gura presei Prefectura a cerut refacerea documentatiei. Juristii Primariei impreuna cu primarul s-au facut ca nu vad ca firma Palas Corp nu exista. Doar in Romania se poate intampla asa ceva.
Si alta situatie stranie, primarul si cativa functionari din Primarie au mers in fata notarului si au acceptat ca dreptul de superficie asupra terenului sa fie pus gaj la banca pentru ca Dascalu sa mai ia un imprumut de la banca. Iar Nichita si functionarii nu aveau mandatul Consiliului Local. Procurorul a trecut si peste asta.
Traim in Romania, vorba lui Badea, si asta ne ocupa tot timpul.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu