Totalul afișărilor de pagină

vineri, 26 august 2011

A murit Tara


Aceasta este Tara, in ultima zi din viata. Cred ca a fost facuta la cabinetul veterinar, inainte de euthanasiere. Catalin Croitoru, fostul meu prieten si stapanul Tarei, mi-a mai trimis cateva poze, dar nu stiu daca am voie sa le postez. Intr-una este copilul lui care plange si sta peste Tara. Mi s-a rupt sufletul vazand-o cat era de batrana si de suparata.

Nu stiu de ce a murit, banuiesc ca era bolnava. Am luat-o in 1997 si am crescut-o in camin, in Tudor Vladimirescu. Am avut noroc de administratorii de camin ca ne lasau sa o tinem in camera. Era pit-bull, dar era cuminte. Statea acasa de dimineata pana seara, cand ne intorceam noi de la redactie si nu facea in casa. Astepta sa o scoatem afara, pe malul Bahluiului.

Prefer sa o tin minte asa, cum o plimbam pe malul apei, la primele ore ale diminetii, inainte sa ma duc la munca. Cara sticle in gura si pietroaie mari, vana bizami, se baga in apa dupa ei si ii scotea din namol. Trebuia sa o spal la dusuri, in camin. Se tavalea pe hoituri si atunci era urat de tot.

O plimbam si in Copou si se urca intr-un copac putin inclinat. Doi copii au vazut-o si si-au strigat speriati parintii. Nu mai vazusera un caine in copac, la peste 2 metri inaltime.

Am lasat-o si la Piatra Neamt, la parinti, peste o luna. Ai mei au ingrasat-o, au servit-o cu toate bunatatile. La Iasi manca orez cu legume si carne. Mama o plimba prin oras. Va dati seama cum aratau! Mama ducand in lesa un pit-bull. Tara cara crengi mari din parcul Stefan cel Mare pana acasa, la blocul nostru din zona Garii. Cine stie Piatra stie ca e o distanta destul de mare. Nu lasa lemnul jos si ii lovea pe trecatori peste picioare pentru ca trotuarul era numai al ei.

Nu am mai vazut-o de foarte multi ani si mi-a fost dor de ea in permanenta. Am mai vazut poze, putine insa. Se schimbase mult, parea plictisita, se ingrasase.

Cand am primit vestea l-am privit pe Zombie si am inceput sa plang. El tine la mine mai mult decat tinea Tara. Nu stiu daca primul meu caine m-a uitat. O intalnisem in Iasi dupa cativa ani de la despartirea mea de Catalin si atunci ma recunoscuse. A dat bucuroasa din coada si s-a uitat lung dupa mine cand am plecat. Eram in fata Teatrului National "Vasile Alecsandri". Atunci am vazut-o ultima oara, cred.

Cand va pleca si Zombie nu stiu daca voi mai avea putere sa cresc un caine.




sâmbătă, 20 august 2011

Dragoste de furat

Fata cea mare e in al doilea an de Master in Bucuresti, iar cea mica tocmai a reusit la Medicina. Nu a trecut un an de cand i-a murit sotia, de cancer, iar el iubeste. Nu spun din nou pentru ca nu stiu daca prima casnicie a insemnat dragoste. Imi amintesc scandalurile care rabufneau de la geamurile lor si imi spuneam ca e un badaran care nu-si merita sotia.

Acum, indragostitul trecut bine de tinerete arata a flacau si se comporta ca un licean nebun. Mai exact fura trandafiri din gradina noastra. L-am vazut intr-o dimineata fugind pe langa blocul nostru pana in spate, unde este gradinita si intorcandu-se tot in fuga si tinand ceva la spate. I-am spus mamei cine este hotul de trandafiri. Observase si ea saraca florile taiate cu cutitul, nu rupte, cum fac de obicei copiii si tiganii.

Indragostitului ii plac doar trandafirii rosii si rozalii, de aceea cei albi si galbeni au fost crutati. Acum stau si ma intreb, daca iubeste, de ce nu-i duce iubitei sale mult mai tinere un trandafir cumparat? Apoi, chiar sa nu-l intereseze ca fura din gradina unei vecine pe care o vede saptamanal cum ingrijeste florile? Nu e un parc, nu e un teren abandonat, e gradina cuiva care investeste bani in florarit: soiuri deosebite pe care le stropeste cu tot felul de substante impotriva ganganiilor si a altor boli.

Cu totii am furat o floare dintr-o gradina. Ne-a placut, poate, sau am vrut sa o daruim cuiva drag. Dar ceea ce face vecinul meu indragostit se numeste furt.

duminică, 14 august 2011

Carcotasa de serviciu

Ce incearca sa faca cei de la Realitatea TV? Ziua de astazi a fost dedicata mizeriei, iar Romania a fost declarata "tara Ghetourilor". Reporteri din Bucuresti si din alte orase mari au facut transmisii de-a lungul zilei din blocuri infecte si au aratat romanilor cum se traieste printre sobolani si gandaci.

Am urmarit textele pregatite de jurnalisti, texte clasice, redundante, imi povesteau ceea ce puteam vedea cu ochiul liber. Am aflat, de exemplu, ca "sarmanii oameni nu au fost ajutati de autoritati, ca si-au renovat singuri apartamentele, si-au pus aer conditionat". Pai de ce ar fi trebuit sa-i ajute autoritatile sa-si renoveze locuintele? Vreau sa-mi renovez si eu apartamentul, ar trebui sa fac cerere la Primarie si sa astept pomana statului? Mi s-a parut absurda abordarea. S-a incercat inmuierea inimilor telespectatorilor aratandu-li-se niste copii care bateau mingea in strada cat e ziua de lunga, desi au in casa calculator, a spus reporterul. Pai foaret bine ca stau pe strada si fac miscare, ce ar fi trebuit sa faca, sa stea lipiti de calculator, sa vada site-uri porno si jocuri violente?

In alt oras au fost prezentate conditiile dezolante din ghetou, mizeria de pe holuri si din baile comune. Iarasi, ar fi trebuit sa vina autoritatile sa faca ordine? Sa ma duc eu sa le spal holurile si budele? Care este ideea, nu inteleg.

As fi vrut sa aflu de la reporteri: cati oameni traiesc in acel bloc, cati copii sunt, daca autoritatile fac periodic anchete sociale, daca se intereseaza de conditiile in care sunt tinuti minorii, daca se fac vaccinari, daca li se dau anticonceptionale, daca sunt verificati periodic daca nu sufera de HIV, TBC, Sifilis si alte boli periculoase. Poate ca autoritatile ar fi trebuit sanctionate in reportaje pentru ca nu fac ceva concret pentru scoaterea minorilor din acele spatii infecte. Tu stat esti obligat sa te lupti pentru copii, adultii nu au decat sa-si bata joc de sanatatea lor si de viata lor, dar cei mici se afla in imposibilitatea de a alege binele. Prin urmare, poate copiii ar trebui luati temporar din familii, pana cand parintii reusesc sa stranga bani. As fi vrut sa aflu daca acei oameni chiar aveau buletin emis in localitatea in care se afla ghetoul. Pemtru ca sunt foarte multi care vagabondeaza si care se stabilesc cu anii in cate un oras pentru a cersi/fura. Poate ar fi trebuit sa vad la televizor un politist care sa-mi spuna ce situatie infractionala este in zona ghetourilor, de cate ori i-a amendat pe locatari pentru tulburarea linistii publice.

Cred ca romanii care locuiesc in apropierea ghetourilor s-au simtit prost astazi uitandu-se la RTV. Pentru ei cine se lupta? Au dreptul la o viata curata, la un aer curat, la spatii verzi curate. Cu ce au gresit ei in fata autoritatilor sa traiasca in vecinatatea blocurilor infecte. Despre asta nu am auzit astazi in reportaje.

S-a facut antiteza cu nuntile tiganesti, cu opulenta afisata la petrecerile stradale. A fost nevoie sa vina un invitat in platou sa spuna ca ar trebui ca autoritatile sa verifice averile romilor, sa verifice daca palatele au autorizatii de construire. Normal ca nu au! Si toata lumea stie cum fac banii tiganii zilelor noastre. Si cum ii fac de ani de zile, de la Revolutie. Care  e noutatea? Care e ideea? Nu inteleg prea bine.

A fost o zi colorata pe ecranul RTV, cu funduri si sani liberali, de la o petrecere TNL organizata in Giurgiu, cu enoriasi care aproape s-au batut in timp ce in biserica era slujba, cu credinciosi care si-au tocit mainile si genunchii la manastirea Nicula de langa Cluj in apropierea Adormirii Maicii Domnului. Am vazut si bataia de la Iasi, din cartierul Cantemir, unde cativa indivizi l-au incoltit pe un tanar cu batele. L-am vazut si pe Luceafarul Huilei aruncand coroane cu flori in mare pentru ca nu a fost lasat sa le depuna la monumentul marinarului roman. Ma intreb daca agenda pregatita astazi romanilor este agenda reala. Nu cred. Sunt sigura ca au existat alte subiecte care sa merite atentia jurnalistilor. Din pacate, sunt multi romani care gusta genul acesta de productii. Din pacate, RTV se preteaza din ce in ce mai des la acest "ghiveci informational".

Acum se transmite despre un accident cu 5 morti. Poate scoate RTV elicopterul sa vedem si noi trupurile sfartecate? S-ar inscrie in tablou. Mai am o nedumerire, CNA va amenda RTV pentru ca a transmis imagini in direct cu acel individ care ameninta ca se impusca in cap? Consider ca populatia ar trebui protejata, mai ales categoria tinerilor, de aceste povesti dramatice.



sâmbătă, 13 august 2011

Va curge iar apa calda

Revine civilizatia la Iasi. Astazi CET va furniza apa calda iesenilor dupa ce cu o zi in urma s-a reluat alimentarea cu gaz metan. Sefii Centralei ii roaga pe locatari sa isi plateasca datoriile. Ma tem ca rugamintile nu sunt suficiente. Populatia va avea din ce in ce mai putini bani pentru utilitati. Iar perspectivele sunt sumbre: vom plati mai mult pentru energia termica produsa de CET Iasi. Ce va face Primaria? Isi va permite sa subventioneze tariful? Va gasi Gheorghe Nichita bani pentru asta?

joi, 11 august 2011

Cinism marca Nichita

Sa sparg televizorul astazi, nu alta, in timp ce urmaream finalul Audientei lui Gheorghe Nichita la Prima TV Iasi. Isi plangea de mila cat de mult munceste ca sa aduca bani la Iasi, ca nu a avut concediu si ca sotia lui nu a plecat din Iasi in aceasta vara. Daca ar fi fost numai asta as fi tacut, dar "primarul nostru puternic" si-a dat cu stangul in dreptul cu urmatoarea replica: "Am ramas acasa sa sufar alaturi de iesenii care nu au apa calda".

Sa nu credeti ca a spus-o serios! A ranjit spunand asta! Cat cinism! El are acasa centrala si spune ca sufera alaturi de ieseni. Pai nu am nevoie de suferinta lui, am nevoie sa rezolve problema CET. Si nu asam de pe o zi pe alta, trebuia sa se ocupe de acest mastodont din ziua in care a ajuns primar, pentru ca era previzibil falimentul acestei regii. Acum se pregateste sa aduca investitori strategici la CET. Cine stie ce smenuri vor mai fi facute?!

Macar daca iesenii ar intelege ceva din povestea asta. Ma refer la cei care sunt corecti si isi platesc intretinerea la zi. Pai ar trebui sa le intoarcem spatele la alegeri si primarului actual si guvernantilor care au permis ca Iasul sa ramana fara apa calda. Rusine!

marți, 9 august 2011

O viata au...

L-a lasat Salvarea in spatele blocurilor turn din Nicolina (pe partea Postei). L-am vazut semnand ceva intr-un caiet, apoi indepartandu-se de masina. Abia se tinea in picioare, a fost cat pe ce sa se impiedice urcand niste scari. Intr-o mana tinea o tigara, iar cu cealalta se chinuia sa-si dea tricoul jos. Probabil varsase. A mers tinta la peretele pasarelei, in statia lui 28 si s-a pisat in vazul lumii. Apoi a traversat strada, printre masini. A scapat fara sa fie calcat, vorba ceea, norocul betivului.

Acum, nu stiu daca tanarul de aproximativ 25 de ani era beat sau drogat (avea o privire ciudata). L-am privit gandindu-ma ca alti tineri de varsta lui erau deja la serviciu (era inainte de 8). O fi fost student si o fi participat la vreun bairam? Doamne, de ce isi bat joc oamenii de viata lor?!

Ma gandesc apoi la costurile medicale legate de aceasta interventie si sustin ideea doctorului Tudor Ciuhodaru ca betivii sa fie pusi sa plateasca toate cheltuielile legate de spitalizare.

luni, 8 august 2011

Am baiat mare!

La 4 luni si 5 zile, Alexandru cantareste 7.160 grame. Luna trecuta, pe 4 iulie, avea 6.450. A pus 710 grame intr-o luna si o saptamana. Este bine, a spus astazi doctorita cand i-a facut vaccinul de 4 luni. Alexandru a tipat o data, scurt apoi s-a linistit. Sper sa nu avem probleme diseara. Are 68 centimetri lungime (s-a nascut cu 52 cm), iar perimetrul cranian 42 centimetri (la nastere avea 34 cm).

Pentru 3 august (cand a implinit 4 luni), taticul lui i-a cumparat o carte mare cu fabule, o cutie muzicala (in engleza) si un tricou de marinar. Era sa uit de un body inscriptionat "Eu si tati o iubim pe mami!".

joi, 4 august 2011

V-o prezint pe Madam Furtuna

Madam Furtuna implineste saptamana viitoare un an si jumatate. Bunicul ei de la Piatra i-a dat acest nume si va spun ca il merita cu prisosinta. Parca-i o tornada cand trece Smaranda pe langa noi. Nu ai cum sa nu iti dai seama ca e in preajma ta. Daca ar fi numai gurita ei...Cand o vezi cat e de voinica esti tentat sa-i strangi mana ca unui baietel, dar Madam Furtuna iti intine mana cu gratie sa i-o saruti. Parca ar fi boieroaica, asa te priveste satisfacuta cand ii pupi manuta grasuta.

Madam Furtuna tranteste toate usile din casa, ii place sa-ti inchida usa in nas. Daca s-ar putea te-ar inchide pe balcon si atunci e cea mai fericita. Ultima pozna: a bagat o farfurie cu o nectarina taiata in masina plina cu rufe. Isprava a comis-o cand soramea a plecat pana la bucatarie. Smaranda a bagat farfuria adanc, sa nu o vada maicasa. A reusit! Nu stia maicasa ce se aude in masina de spalat!

Lui Madam Furtuna ii place sa faca ordine in casa, numai ca ordinea inseamna sa dea totul jos de pe mese, birouri si din biblioteca. Si telefonul tatalui ei s-a dezmembrat ieri cand Madam Furtuna l-a izbit de perete.

Astazi au cunoscut-o pe Boieroaica Smaranda puii de gaina si un pui de caine. Ultimul a scheunat cam tare cand l-a strans fata cu palma. Si Alexandru i-a simtit puterea. Putin a lipsit sa nu se urce Smaranda pe baiat, intr-un acces de euforie. Cand il vede pe copilul meu ii radiaza fata! Il saruta, il mangaie, ii baga suzeta in gura, ia biberonul de pe masa si vrea sa il hraneasca. Il iubeste pe Alexandru! Parintii ei sunt putin gelosi pentru ca Smaranda nu le arata o asa dragoste de mare. Ii iubeste si pe ei chiar daca iubirea inseamna sa se lase muscati, trasi de cap si piscati.

Uneori ma uit speriata la ea pentru ca mi se pare un copil extrem de inteligent pentru varsta ei. E sociabila, saluta pe toata lumea si chiar ia de mana oameni pe strada si merge impreuna cu ei cativa pasi, bolborosind din gura ceva numai de ea stiut. Apoi le face cu mana si se intoarce la mama si la tata.

Madam Furtuna are saptamana viitoare un an si jumatate. Oare cum va fi Alexandru la aceasta varsta?

miercuri, 3 august 2011

O zi fericita!

Abia la aceasta ora am reusit sa ma asez la computer. Alexandru a implinit 4 luni si am avut o zi plina cu plimbari si cumparaturi. E o zi fericita si pentru ca prietena mea Izabela a adus pe lume o minune de baiat. Vladimir este numele lui. I-am vazut fotografia si m-am indragostit de el. Mi-e dor de Alexandru cand era mic. Incep sa uit cat de mic a fost si el. Acum e ditamai flacaul. Are 4 luni dar ii cumparam costumase ca pentru 6 luni pentru ca e "inalt".

In aceasta seara m-am intalnit si cu un profesor de la liceul de Informatica. Am depanat amintiri si am ajuns la concluzia ca am fost o generatie frumoasa. Toti am reusit in viata, toti am facut cate ceva important. Omul era bucuros ca m-a vazut. Si mai bucuros a fost sa-l vada pe Alexandru. Colegii mei au copii mari, de peste 10 ani. Eu am ramas in urma la acest capitol, dar sunt bucuroasa ca am o mandrete de baiat! Mi-e dor de scoala si abia astept sa invat impreuna cu baiatul meu.

marți, 2 august 2011

Administratia Nichita primeste nota 0

Aflu de la sotul meu ca s-a oprit apa calda in Iasi. Vazusem o stire pe TVR1 despre asta dar am sperat ca autoritatile locale sa rezolve problema si sa nu lase un oras intreg fara apa calda, in mijlocul verii.

Eu sunt la Piatra Neamt si nu ma afecteaza direct ceea ce se intampla acasa. Ai mei au centrala termica si nu au asemenea proleme. Daca nu mi-ar fi frica de centrale as fi avut si eu una la Iasi. Dar cine stie, daca mai opresc apa calda voi fi nevoita sa trec peste frica si sa fac o investitie.

Imi doresc sa ajung sa traiesc intr-un Iasi civilizat. Adica, daca imi platesc utilitatile, atunci sa primesc uilitati. Iar cine nu plateste intretinerea sa ramana fara apa calda, rece, fara gaz si fara curent electric. Oricat de mic ar fi castigul cuiva consider ca poate face efort sa plateasca facturile. O solutie ar fi plata unei facturi uniforme (acelasi tarif vara si iarna, pentru ca sa nu fie lovit bugetul familie in prag de iarna). Pe de alta parte, daca o familie ocupa un apartament cu 3 camere si nu isi permite sa plateasca utilitatile, poate ar trebui sa se mute la unul cu doua camere.

In alta ordine de idei, consider ca principalul vinovat pentru siuatia in care se afla CET Iasi este Primaria. Pentru ca a permis sa se adanceasca haosul la centrala, pentru ca nu a cautat directori capabili, pentru ca a acceptat salariile imense ani de zile, pentru ca nu a cautat solutii viabile pentru retehnologizare.