Totalul afișărilor de pagină

miercuri, 29 iunie 2011

Siropuri amare pentru sugari

Ploaia asta ma deprima. Si frigul care imi intra in oase ma seaca. Alexandru e bolnav, ma chinui cu siropurile impotriva febrei si a racelii. Le-am gustat si m-am strambat. Daca eu nu le pot inghiti, cum ii pot cere omuletului astuia sa faca asta?! Ca sa-i dau 3,5 ml de sirop schimb doua randuri de haine.

Acum doarme. I-a luat jumatate de ora sa inchida ochii, gemea, dadea din picioare si se foia. Daca ar putea vorbi, sa spuna ce-l doare, ce-l chinuie, ce-l enerveaza!

Azi-noapte am visat ca a cazut din pat si ca s-a lovit urat de tot. Avea jumatate de cap bandajat. M-am trezit ingrozita si m-am uitat la ceas. Nu dormisem decat jumatate de ora, de la 3.30 la 4.00. Peste alta jumatate de ora s-a trezit Alexandru plangand de foame.

Cand imi spuneau apropiatii, dormi acum ca dupa aceea cam gata cu somnul, nu i-am crezut. Acum le dau dreptate.

luni, 27 iunie 2011

Biberoane, aveti biberoane

Bica a murit inainte sa-i fi cerut iertare pentru ca i-am spart capul, aruncand biberoanele in timpul noptii. A murit cand eram suficient de mare si as fi putut sa-i cer scuze, dar atunci nu ma gandeam la cat a suferit crescandu-ma. Acum, cand imi cresc copilul, vad altfel lucrurile.

Nu am supt la san. Nu stiu de ce, mama nu mi-a explicat prea bine cum a stat treaba in acel noiembrie 1975. S-a chinuit saraca femeie 8 luni, si-a stors laptele si l-a aruncat.

Lapte praf nu am tolerat, am facut alergie de la el. Asa ca am fost crescuta cu lapte de alimentara. Se ducea tata si statea la rand la lapte (va amintiti cozile de sacose?!), sa am ce sa beau de dimineata pana a doua zi dimineata. Mi-a spus mama ca la capatul patului era un adevarat bar, noaptea. Sticle de bere pline cu lapte si cu ceai. Am intrebat-o mirata: "pai tu puneai tetina la sticla de bere". Asa facea. Imi dadea sa beau in sticle de bere!

Acum imaginati-va ca dupa ce terminam "biberonul" i-l dadeam de cap strabunicii mele, Bica (asa am strigat-o noi, asa i-a ramas numele, nu o mai striga nimeni Ecaterina).
___________________________________

In zilele noastre exista mii de tipuri de biberoane, atat de simpatice de-ti vine sa faci colectie. Cele de plastic se deterioreaza foarte repede cand le fierbi. Asa ca i-am luat lui Alexandru biberoane de sticla. Sunt si mai sanatoase. Am intentionat sa cumpar de la o farmacie apropiata de casa. Avea un biberon la 47 lei si recunosc ca nu mi-a dat mana sa-l cumpar. Am intrebat-o pe farmacista daca nu are biberoane mai ieftine. Mi-a spus ca si cele produse de alte firme sunt la fel de scumpe.

Nepoata mea, Lucica, mi-a povestit ca a patit acelasi lucru in capitala. I-au aratat biberoane de cateva sute de mii de lei, in conditiile in care aveau ascunse pe raft si biberoane de sticla mai ieftine. Am intrebat la alte farmacii si am gasit la 26 lei biberonul.

Oricum, genul acesta de biberoane voi putea folosi numai pana va creste marisor Alexandru si va fi in stare sa arunce biberonul. Asa a facut Smaranda, recent. A deschis soramea portiera si fata a aruncat biberonul din masina, probabil ca sa se distreze.

duminică, 26 iunie 2011

Copil dedicat Sfintei Parascheva

Duminica dimineata l-am dus pe Alexandru sa-l impartaseasca parintele, la biserica din cartierul nostru. Asa de mandra am fost! Iulian a tinut lumanarea, eu l-am tinut pe baiat in brate. A adormit in biserica uitandu-se la icoana Maicii Domnului. L-a fascinat o lampa rosie.

A inghitit vinul din lingurita, prin somn. Nu s-a trezit.

Dupa-amiaza am mers la Mitropolie. Am promis ca-l duc la Sfanta Parascheva, pentru ca ea mi-a ascultat rugaciunile. L-am inchinat mai intai la icoana Maicii Domnului, apoi l-am dus la racla. Uite, Maica, ti-am adus copilul meu. Ti-l dedic tie, pentru ajutorul primit. Asa am spus in timp ce l-am apropiat pe baiatul meu de racla sfanta.

Maine mergem cu Alexandru la medic. Sigur a racit. Are febra si este agitat si plictisit. Cand plange, se linisteste numai cand il tin eu in brate. Mi-e foarte drag cand imi trage palma peste fata lui, o trage cu putere si vrea sa o tin acolo, sa-i acopar fata. Parca ar vrea sa fim tot una, cum am fost in cele 9 luni.

sâmbătă, 25 iunie 2011

Doi ani fara MJ


Astazi se implinesc doi ani de cand a murit MJ. Am postat unul dintre clipurile favorite. I-am promis nanei lui Alexandru ca-l voi face fan MJ. Am inceput sa dansez cu el prin camera, pe muzica de la TV, dar astia dau rar melodiile Regelui.

vineri, 24 iunie 2011

Medicina difera de la Piatra Neamt la Iasi?

Ieri, pe canicula, au venit la Iasi sora mea, sotul ei si fetita. I-a adus tata cu masina pentru ca are aer conditionat. Cand au intrat in casa au simtit ca mor. Noi ne-am obisnuit cu cele 28, 29 grade Celsius. Noaptea, daca scade temperatura la 25 de grade, simt ca sunt la Poli!

Smaranda a mers la medic, in Copou, la pediatrul Mihaela Tarcau, specialista in ecografie. Medicul a ramas socat cand a aflat ca un pediatru renumit din Piatra Neamt i-a cerut Ioanei sa nu-i mai dea copilului Vigantol! De la 2 luni Smaranda nu mai primeste Vigantol! Pediatrul renumit i-a spus surorei mele ca fata se dezvolta normal si fara Vigantol. Mai mult, nu i-a spus sa dea Calciu copilului, in conditiile in care cei mai multi medici recomanda 5 ml Calciu Gluconic/10 zile/luna pana la 1 an.

Medicul iesean crede ca o enterocolita facuta de Smaranda cand avea cateva luni a fost prost tratata. Daca imi amintesc eu bine, fata a luat cateva medicamente, dupa care pediatrul renumit i-a cerut Ioanei sa-i dea fetei lapte cu morcov fiert si orez. Ajunsese Smaranda sa fie portocalie la fata.

Acum, fetita face analize, ieri i-au luat sange din vena. La 1 an si 4 luni! Doua asistente au tinut-o de maini, a ajutat si Paul, in timp ce Ioana plangea pe hol auzind-o pe Smaranda urland in cabinet de frica, poate si de durere.

Vor urma 6 luni de tratament si regim. Nu mai are voie lapte si produse din lapte, nimic care sa contina gluten, nu fructe, nu cartof.

Cu ocazia asta va si slabi Smaranduca.

Multumesc lui Dumnezeu ca Alexandru este bine! Acum doarme, a reusit sa adoarma la ora 10.00, dupa ce a stat treaz de la ora 5 dimineata. Sufera si mititelul din cauza caldurii, dar bea ceai mult si asta il mai ajuta. Ioana a ramas mirata cand l-a vazut cum "rupea" biberonul cu ceai. Smaranda ei nu bea decat apa plata.

luni, 20 iunie 2011

Mai aproape de Doamne Doamne

Duminica l-am imbisericit pe Alexandru. Nu am mers la Iasi, la biserica unde a fost botezat. Am ales biserica din Viisoara, unde s-a cununat sora mea Ioana. Acolo a fost botezata nepoata mea Smaranda.

Am pasit in biserica avand inima mare, de parca intram in casa unui prieten. Rareori am trait acest sentiment cand am intrat intr-un lacas de cult. Parintele este apropiat de familia mea, in plus, are o poveste de viata trista. Sotia l-a parasit iar preotul isi creste de ani buni cei doi copii. Acum baietii sunt intr-a V-a si a VI-a.

Am crezut ca in biserica va fi mai racoare decat afara, dar m-am inselat. Afara erau 31 grade Celsius. Zombie a lipsit de la acest eveniment: ne-a asteptat pe scarile bisericii si a infruntat canicula cu stoicism. Nu-l puteam lasa in masina, ii faceam mai rau.

Alexandru a luat Sfanta Impartasanie in timp ce taticul lui ii tinea lumanarea. Apoi parintele l-a luat in brate si l-a inchinat la icoane, l-a dus si in altar. Cand mi l-a incredintat mi-a spus ca e un baietel cuminte. Ce-i drept, am stat in biserica mai bine de jumatate de ora inainte sa-l ia parintele. Copilasul meu a dormit linistit pe umar.

Alexandru a rupt inimile localnicilor. L-am imbracat in pantaloni scurt de jeans si in tricoul nationalei Braziliei (cadou de la nepoata mea Lucica). Sosetele i le-am dat jos pentru ca transpirase.

Nu am fotografii de la acest eveniment, dar mai postez doua de la botez. Prima e momentul botezului in cristelnita.


In a doua fotografie apare tatal meu, mandru sa-si tina nepotul in brate.

joi, 16 iunie 2011

Pentru Marius...

Am gasit uitandu-ma in lucrurile dintr-un dulap un CD pe care scria simplu FOTO. Am deschis computerul sa vad fotografiile. Primele doua m-au facut sa plang.

Acesta ESTE Marius Necula, colegul nostru de la Tele M care a murit de leucemie.


Aici, Marius s-a filmat in oglinda, proiectandu-se la infinit.


Cand aprind lumanari pentru cei morti, una arde si pentru Marius. Chiar daca am fost colegi putina vreme, prezenta sa m-a marcat si nu voi putea uita momentele pe care le-am trait in redactia de stiri, dar mai ales ultimele luni ale vietii sale si moartea sa.

O prietena mi-a trimis pe email un material despre un medic care a descoperit un tratament pentru cancer. Aveti la dispozitie pana pe 20 iunie un film documentar - "Burzynski - The Movie". Privind filmul m-am gandit in permanenta la Marius, la sansele pe care le-ar fi avut daca ar fi trait in alta tara, daca ar fi beneficiat de tratament mult mai bun.

Aici este filmul in engleza, netitrat.


Marius a murit pe 19 mai 2004, la varsta de 25 de ani.

sâmbătă, 11 iunie 2011

Alexandru a fost crestinat

Alexandru a fost crestinat astazi. L-am rugat, inainte sa plecam de acasa, sa fie cuminte, sa nu planga pentru ca mergem la Doamne Doamne. Si m-a ascultat. A scancit doar dupa ce a fost scos din cristelnita. Parintele l-a bagat cu capul in apa si s-a speriat. Mi s-a oprit inima in loc cand l-am vazut cum se inroseste!

Le multumesc tuturor celor care au participat la slujba, le multumesc pentru daruri! Unul a fost mai de suflet si l-am aratat tuturor cu mandrie. Zilele urmatoare o sa inramam desenul cu Alexandru si o sa-l asezam in dormitor.

Iata cateva fotografii.


Acesta este desenul primit de Alexandru de la Maria, o fetita dulce care va implini pe 30 iunie 1 anisor.


Alexandru imbracat in frac alaturi de nepoata sa, Daria (care e mai mare decat mosul ei cu o saptamana).


Botezul a avut loc la Biserica Sfantul Nicolae Domnesc, unde ne-am cununat pe 16 iunie 2002, in urma cu 9 ani.


Alexandru Cristian si nana lui Cristina. In fotografie se vede si Smaranda, nepotica mea de un an si trei luni. Smarandita mea a pus stapanire pe biserica de la bun inceput, nu a stat locului o clipa si putin a lipsit sa nu ajunga in Altar.

miercuri, 8 iunie 2011

Alexandru, un dar de la Dumnezeu!


Eu sunt Alex. Pe 3 iunie am implinit 2 luni. Mami s-a hotarat in sfarsit sa ma prezinte lumii intregi. Daca vreti sa ma cunoasteti personal, va astept sambata, 11 iunie, ora 10.00, la Biserica Sfantul Nicolae Domnesc.

Bunica de la Piatra Neamt mi-a trimis un costumas alb, din dantela, cu care sa ma imbrac pentru biserica. Dupa ce parintele o sa-mi faca baita, nana mea o sa ma imbrace in frac. Nu mi-a luat frac negru, ci alb. Cica o sa arat ca un printisor. Iar a doua zi, dupa ce nana o sa ma scoata din mir, o sa ma imbrace in alt costum alb.

Am rugat-o pe mama sa puna fotografii de la botez pentru cei care nu vor reusi sa vina. Sunt deja baiat mare!

marți, 7 iunie 2011

Indeletnicire de pensionar

Dimineata am iesit din casa ininte de 6, cu Alexandru in cosulet si cu Zombie (fara lesa). Am mers in parcul din apropiere si am stat pe o banca. Nu mai pot face kilometri cu baiatul in cos pentru ca imi taie mainile.

Pentru mai bine de un sfert de ora am fost spectator la un spectacol aeronautic. Un batranel (sigur pensionar) si-a scos avionul (un model de vreo 60 cm lungime) in parc si l-a coordonat in aer facand tot felul de scheme. Zombie l-a privit mirat, s-ar fi dus sa-l latre pe mos asa cum a facut un maidanez, speriat probabil de nazdravania alba care se tot apropia de sol ca sa-si ia mai apoi zborul spre cer cu si mai multa forta.

Se vedea ca omul este experimentat: avionul de jucarie desena pe cer tot felul de cercuri, se inclina cand pe o aripa cand pe alta si chiar a reusit cateva loopinguri.

Micul spectacol a fost urmarit si de doua fete din blocul apropiat, mirate ca avionul se ridica pana la etajul lor (cred ca era etajul 5).

duminică, 5 iunie 2011

Mai aveti curaj sa circulati cu CFR?!

Incidentul cu trenul-sageata Bucuresti - Predeal ar fi trebuit sa se incheie aseara cu demisia/demiterea ministrului Boagiu pentru ca a mintit opinia publica, pentru ca a incercat sa cenzureze o informatie de maxim interes public si pentru ca a pus in pericol viata jurnalistilor care se aflau in acel tren.

In momentul in care trenul s-a defectat, un ministru responsabil ar fi oprit excursia si ar fi continuat drumul spre Bucuresti cu alte mijloace de transport. Ar fi cerut imediat explicatii mecanicilor si i-ar fi informat pe jurnalisti despre cauzele defectiunii.

Un ministru responsabil nu ar fi permis ca trenul sa fie reparat cu crengi, sarme si scotch!

Doamna Anca Boagiu le-a cerut jurnalistilor sa inchida ochii si sa nu anunte incidentul in redactii. A incercat sa ascunda adevarata cauza a defectiunii si a dat vina pe un jurnalist ca ar fi apasat un buton. Verificarile ulterioare au stabilit ca nu a fost vorba despre un buton declansat intamplator de un jurnalist. Trenul a circulat fara frane! Cu toate acestea, Anca Boagiu a dispus ca sageata sa-si continue drumul pana la Bucuresti, punand in pericol viata celorlalti calatori.

Este extrem de grav ca angajatii CFR si-au permis sa efectueze o cursa cu un tren neverificat tehnic. Ganditi-va ca in acel tren a urcat ministrul Transporturilor! Daca ceferistii nu-si fac probleme pentru viata ministrului lor, de ce s-ar gandi la noi, oamenii obisnuiti?!

Este extrem de grav ca acei angajati si-au permis sa "repare" trenul cu acele mijloace rudimentare. Ar fi trebuit sa profite de ocazie si sa-i arate ministrului in ce conditii lucreaza, sa-i spuna ca nu primesc bani pentru aparatura, pentru reparatii.

Este extrem de grav ca acei angajati CFR au ascultat ordinul ministrului si au continuat drumul. Un angajat responsabil ar fi anuntat ministrul ca este periculos sa puna iar trenul in miscare.

Explicatia oferita, in prima faza, de directorul CFR, ca angajatii "s-au pierdut cu firea, fiind ministrul in tren" ar trebui sa-l coste si pe el postul. Liviu Pescarasu a preluat minciuna ministrului Transporturilor si a declarat public ca trenul s-a defectat dupa ce un jurnalist a apasat pe un buton.

Ii sugerez doamnei Anca Boagiu sa organizeze o plimbare cu avionul si sa-i lase pe jurnalisti sa apese pe butoane.

vineri, 3 iunie 2011

Alexandru a implinit 2 luni

De ziua lui, Alexandru a mers la medicul sau de familie. Creste puiul meu, sa nu fie de deochi. A luat 900 grame (la doua luni are 5.670 grame, la o luna avea 4.760 grame) si a crescut cu 3,5 cm inaltime (are 60,5 cm acum).

I-au fost administrate astazi doua vaccinuri, cate unul in picior. A plans micutul meu de mi s-a rupt inima. Niste tipete scurte si ascutite, s-a facut rosu ca racul fiert, dar toata durerea a disparut cand l-am luat in brate si l-am sarutat. A dormit in bratele mele pana acasa, apoi a mancat bine si iar a adormit. Spre seara a facut febra, dar i-am dat 3 ml de Panadol. Cu supozitoarele cu Paracetamol nu m-am descurcat, recunosc.

Sa speram ca nu va face febra mai mare, oricum ii tin in zona intepaturilor, la cateva ore, comprese reci.

joi, 2 iunie 2011

Cand nu deraiaza, trenurile au intarziere...in Romania

Cumnata mea a ales sa plece spre Bucuresti cu intercity de la 16.27 gandindu-se ca ajunge mai repede la destinatie. La 18.20 m-a sunat sa-mi spuna ca abia a plecat de la Vaslui si ca trenul are deja o intarziere de o ora.

L-a intrebat pe conductor ce se intampla si omul i-a explicat ca trenul a plecat cu intarziere din Iasi si de aceea s-a dat tot orarul peste cap. Practic garnitura a fost nevoita sa acorde prioritate celorlalte trenuri.

Am sunat-o pe Cristina sa-i spun sa fie bucuroasa, se poate si mai rau cu CFR. Un intercity a deraiat pe traseul Brasov si Sighisoara.

Pregatiri de botez

Am inceput sa studiez ce trebuie facut cand se scoate copilul din mir. Cate bordeie, atatea obiceiuri. La cate lucruri se pun in apa ma mir ca mai incape copilul.

• flori pentru frumusete;
• bani pentru bogatie;
• apa sfintita pentru curatenie;
• ou pentru sanatate (oul trebuie sa ramana intreg, mama copilului urmand sa-l puna in apa de baie din ziua urmatoare);
• pietre pentru putere si rezistenta fizica;
• seminte (grau, porumb etc.) pentru hrana imbelsugata;
• par de vita, de cal;
• lana pentru vesminte;
• busuioc pentru mirosul placut;
• miere pentru a fi dulce;
• lapte pentru prospetime;
• picatura din lumanarea de la botez;
• potcoava gasita;
• inel pentru a avea parul cret (poate fi inelul nasei de botez);
• muguri de pomi;
• grau pentru cinste si onestitate;
• marar - sa fie placut ca mararul in bucate;
• menta si romanita pentru a creste usor si sanatos;
• floare de mac pentru un somn linistit;
• seminte de canepa pentru a creste repede;
• pene pentru a fi usor ca pana;
• bani si bijuterii pentru noroc si avere.

Nasa mai pune bani si sub vasul de imbaiat. Dupa ce a fost spalat copilul se spune ca apa trebuie aruncata inaintea soarelui, la radacina unui copac roditor daca este baiat, peste flori daca este fata sau pe un loc curat si ferit sau intr-o apa curgatoare.
_____________________________________

Nasa pune în scăldătoare o rămurică de busuioc luată de la Ziua Crucii, câțiva bani de argint (unii pun euro), o floare de bujor, Lemnul Domnului, o bucățică de fagur de miere, una de pâine si alta de zahăr, puțină agheasmă. Busuiocul simbolizează iubirea si curățenia.
Banii de argint, averea pe care copilasul urmează să o agonisească.
Bujorul înseamnă vigoare si sănătate.
Se pune miere în apă, pentru ca acel bebelus scăldat acolo, să aibă graiul dulce; pâine, ca să fie bun; zahăr, ca să-i fie viața dulce.
Unii mai bagă în scăldătoare si un ou, pentru ca omulețul „să fie întreg si sănătos, ca oul”, lapte dulce, pentru a avea pielea curată si agheasmă, ca să fie ferit de duhurile necurate.
În Banat, oamenii obișnuiesc să pună o piatră în scăldătoare, pentru ca nou-născutul „să reziste la frig”.
În Țara Românească, se pune în scăldătoare și sare, pentru ca pruncul „să nu se opărească niciodată” sau ca simbol al prieteniei.
Unele moașe, după ce au băgat în apă obiectele de mai sus, obișnuiau să spună:
„Să fie sănătos
si norocos
și mintos
și voios
și frumos
și drăgăstos
și-nvățat
și bogat,
Om de treabă
și luat la seamă!”

Unii mai pun orez ca sa fie copilul spornic, flori - ca sa fie frumos si sa miroase frumos toata viata, pene - ca sa fie usor, lapte - ca sa fie dulce si curat.

miercuri, 1 iunie 2011

La multi ani, Alexandru!

Alexandru doarme linistit in patul mare din dormitor. Nu stie ca astazi este ziua lui. E multumit ca ma simte langa el, e relaxat cand ii mangai fruntea, cand ii sarut ochii si obrajii. Inca il privesc si ma minunez cum a aparut acest om mic in viata noastra.

La multi ani, copilul nostru iubit!
Vineri va implini doua luni. Incepe sa alerge timpul pe langa noi!