Totalul afișărilor de pagină

joi, 31 martie 2011

Oare cand o sa nasc si eu...

Am mers in aceasta dimineata la spital cu inima stransa. Simteam ca nu ma va programa pentru operatie. Alexandru tot nu a coborat, nu ma doare absolut nimic, ma simt de parca nu as fi insarcinata. Psihic stau prost. Foarte prost. Aseara imi doream sa ma dezintegrez intr-o secunda. Si sa dispar pentru totdeauna. De fapt, imi doream sa dispar din memoria tuturor. Ca si cum Gianina Mihaela Munteanu nu ar fi existat pe acest pamant.
__________________________________________________

Doctorita s-a bucurat ca a reusit sa ma duca de nas inca o saptamana. Am avertizat-o ca saptamana viitoare sunt deja in 40 de saptamani. "Si ce, nu e bine pentru copil?". Ba e foarte bine, cand o sa il nasc pe Alexandru o sa trebuiasca sa ma grabesc sa-l duc direct la gradinita! Ce-i drept, in salon aveam o tipa in 41 saptamani. Nu avea dureri, nu avea contractii. Ii faceau perfuzii ca sa-i declanseze nasterea si nimic. Tot baiat are si ea. Mi-a spus ginecoloaga mea ca e in continuare in salon, ca i se fac cate doua perfuzii pe zi si nu intelege de ce nu i se face cezariana. Chiar asa, de ce nu i se face cezariana?! Dar mie de ce nu mi se face cezariana?! Chiar am tupeu sa cer asta la 39 saptamani si cateva zile...Glumesc, stati linistiti. Doar ca sunt nervoasa.

A ramas sa dau un telefon abia sambata seara, sa aflu daca ma opereaza duminica. Daca...si iar daca...La fel, daca mi se face rau in aceste trei zile trebuie sa ma duc la spital. Dar nu cred...Baiatul meu nu are chef sa apara in aceasta lume nebuna. Singurul lucru bun din aceasta amanare este ca Alexandru nu se va naste pe 1 aprilie.

marți, 29 martie 2011

Sa nu ma cautati la spital. Sunt acasa!

Unii dau simulare la Bacalureat. Eu dau simulare la nasterea prin cezariana. Ideea asta nastrusnica apartine sotului meu care se distreaza la culme pe seama amanarilor de care am parte.
___________________________________________

Luni dimineata m-am internat, asa cum s-a stabilit, la Elena Doamna. Mi-am facut analizele, inclusiv ecografia de internare.

Cel putin 30 de femei asteptau la ecograf, la Triaj. Mi s-a facut rau dupa nici 20 de minute din cauza caldurii si a lipsei de aer. Am iesit putin afara sa-mi revin, dar mi-a fost frica sa stau mai mult de 2 minute. Era frig si ploua.

Mi-a facut ecografie o doamna doctor cam repezita. S-a plans colegelor (asistenta si medici rezidenti) ca s-a intors din concediu si are nevoie de bani. Era o simpla discutie. Eu pentru cadrele medicale nu existam in salonasul mic. Mi-a trecut in fisa ca baiatul are 38 de saptamani si 3.450 grame. In mod normal eu trebuia sa figurez cu 39 saptamani. Ulterior am aflat ca acel ecograf are o marja de eroare mare, chiar de doua saptamani. Toate fetele cu care am stat in salon au patit la fel, le-a iesit cu cel putin o saptamana mai putin decat aveau.

Mi-a facut si monitorizare cardiaca a bebelusului. Ii batea inima bine, cu variatii intre 20 si 155. Asistenta mi-a explicat ca e bine ca exista aceste variatii. A fost nevoie sa ma tina mai mult pentru ca Alexandru s-a miscat in burta si nu a mai inregistrat aparatul bataile. "S-a dus la discoteca?", a ras asistenta de mine si a continuat sa ma monitorizeze tinand dispozitivul pe burta si pandindu-l pe copil daca intentioneaza sa fuga prin burta.

Daca initial doctorita mea mi-a spus ca voi putea pleca acasa, sa dorm in patul meu, a stabilit ca e mai bine sa raman, sa ma obisnuiesc cu spitalul. A fost o experienta interesanta.
_______________________________________________

1) MIHAELA, tiganca, 23 ani, Mironeasa, mama a doua fete, insarcinata
In salon, chiar langa patul meu era o tiganca din Mironeasa. Mihaela are 23 de ani, are acasa doua fete si acum este insarcinata. Nu stie cand a ramas gravida, nu stie cand a avut ultimul ciclu. Le spunea doctorilor care veneau la vizita ca a intarcat fata (al doilea copil, de 1 an si 8 luni) si ca dupa aia a ramas insarcinata. N-avea nimeni rabdare sa calculeze cand a avut ultimul ciclu Mihaela. Fata asta a ajuns la spital cu Salvarea, dupa ce sambata a spalat doua covoare si 7 carpete. A carat si balegar cu roaba. Cred ca am ascultat povestea asta de cel putin 30 de ori. Pe foaie i-au trecut intr-un loc 38 saptamani sarcina iar in alt loc 33 saptamani si 3 zile si un copil de 2.140 grame (parca). I-au facut injectii cu No Spa ca sa-i treaca durerile. Intr-o singura zi a dat peste cap un spital intreg, intreband pe toti medicii si pe toate asistentele cand poate pleca acasa, la fete, ca nu are incredere in cumnata ei (pentru ca baiatul acesteia s-a oparit cu o oala cu bors, aflata pe soba). I-am dat telefonul sa sune acasa, a vorbit doar cu mama ei, cu sotul ei nu a discutat. Mihaela a povestit ca pe fata mai mare (4 ani) a nascut-o la Cuza Voda, iar pe a doua (un an si 8 luni) a nascut-o acasa. Cei de la Salvare au ajuns doar ca sa taie cordonul ombilical. Nici la primele doua sarcini nici la aceasta nu a mers la medic, nu a facut analize. Se vede ca e saraca si ca nu mananca bine (a iesit cu anemie mare), asa ca Dumnezeu cu mila...I-am dat 20 lei ca sa aiba bani de bilet cand pleaca acasa. Urma sa plece in slapi, asa cum a adus-o Salvarea de la Mironeasa.

2) MIHAELA, 18 ani, Lungani, satul Crucea, insarcinata 27 saptamani, bolnava de rinichi
In fata patului meu am gasit-o pe Mihaela, din Lungani. Am botezat-o imediat vedeta salonului. Cand am intrat in incapere, doua asistente o supuneau unui tir de intrebari pe fata de-o schioapa. Asa neagra cum era ea si nespalata mi s-a parut si mai tinara. Cadrele medicale o certau pentru ca refuza tratamentul, o intrebau daca stie sa scrie si ii cereau sa semneze ca isi asuma sa nu faca injectii. Am tacut si am ascultat discutia. Fata raspundea monosilabic, dar parea hotarata sa nu faca injectii. Am crezut la inceput ca Mihaela 2 este sectanta si nu are voie sa faca tratamente pentru ca ii interzice religia. Cand au iesit asistentele am luat-o cu binisorul.

- Cati ani ai?
- 18.
- Si in ce luna esti insarcinata?
- 6 luni.
- Si ce ai patit, de ce te certau asistentele?
- Nu vreau sa fac injectii.
- De ce, ti-e frica?
- Da.
- Dar ce-ai patit de ti-e frica?
- Ieri mi-au spart mainile cand mi-au luat sange si altadata la Targu Frumos m-a durut cand mi0a facut injectie si eu nu mai fac injectie.
- Dar de ce suferi?
- Cica am ceva la rinichi. Si am si febra.
- Pai tu stii ce poti sa patesti? Stii ca din cauza asta poti sa mori si tu si sa moara si copilul? Esti casatorita?
- Nu, m-a lasat barbatul. Si mama mi-a spus sa scap de copil ca nu o sa ma descurc. Dar eu nu vreau sa fac pacat si am spus ca-l tin.
- Pai daca tot ai spus ca-l tii, de ce iti bati acum joc de el. Te rog frumos sa mergi la doamnele asistente si sa le spui ca vrei sa faci injectii. Da?!
- Da.

Si Mihaela 2 s-a dus si i-au facut injectie. Evident ca experienta a fost iar traumatica, dar de gura mea nu a mai comentat. Ii faceau Ampicilina si No Spa. Avea 38 grade Celsius. Seara iar a refuzat injectiile, profitand ca eram eu iesita pe hol. Cand am intrat, un doctor amabil ii explica Mihaelei ca le face si lor rau refuzand tratamentul. I-au pus flex pentru antibiotic, dar No Spa a refuzat sa mai faca injectabil. I-am dat eu pastila, apoi i-au adus si asistentele tablete. Durerile i-au trecut si a cerut sa plece acasa. Probabil ca ii vor da drumul astazi, mai ales ca spitalul e plin. In unele saloane, la parter, au dormit fetele cate doua in pat. Mihaela 2 mi-a spus bucuroasa ca are in pantece un baiat. "Daca era fata o dadeam afara. Fetele sunt pacatoase. Am baiat. Si mama mea e bucuroasa ca am baiat".

3) LILIANA, 25 ani, Comarna, insarcinata 33 saptamani
Fata asta arata de 15 ani, nu de 25. Au apucat-o durerile dupa ce si-a vazut tatal cazut in gradina. "Mi s-a parut ca a murit si m-am speriat. Am stat acasa cu dureri doua zile, apoi au chemat Salvarea si m-a adus la spital".

Durerile s-au facut din ce in ce mai ascutite. Mi se rupea inima cand o auzeam cu geme langa patul meu. "Nu mai pot. Mor. Mor". O duceau asistentele in sala de nasteri dar ea venea la noi in salon. Se simtea mai bine acolo. La un momnent dat, de durere, a varsat. Din acel moment a fost obligata sa ramana in sala de nasteri. A nascut la ora 20, aseara, o fetita de 2.300 grame. Copilul a fost pus la incubator. Pe mamica am intalnit-o la ora 9, in aceasta dimineata. Se plangea de dureri si ii venea sa lesine.

4) Fata de la casa de copii
O fata de la casa de copii, care a fost violata de cativa indivizi, urma sa nasca. Fata avea si handicap. Nu am vazut-o, doar am auzit povestea de la celelalte fete si de la asistente. Mai avea doi copii dati la stat. Nu inteleg de ce nu sunt convinse aceste tinere sa isi puna sterilet. Banuiesc ca in urmatorii ani va mai ajunge la Maternitate. Iar sansele sa aduca pe lume copii cu deficiente fizice si psihice sunt foarte mari.

5) O fata care a decis sa-si abandoneze copilul in Maternitate
Am cunoscut o tanara de 20 de ani care a anuntat medicii ca isi abandoneaza copilul. A nascut o fetita sanatoasa. A spus ca prietenul ei nu doreste copilul si ca familia ei nu vrea sa o ajute. Nu parea impresionata de ceea ce se intampla. Nu am prea vazut-o ducandu-se sa alapteze copilul. Astazi urma sa vina cei de la Asistenta Sociala sa faca actele.

M-am ingrozit cata lume saraca am intalnit. Venisera fara bani la ele. Nu aveau deloc mancare. Nu a venit nimeni sa le aduca de mancare. In prima zi nu-ti da nimeni portie, abia de-a doua zi. Prin urmare, o gravida nu mancase nimic toata ziua. I-am dat eu de mancare. De fapt, am impartit cam toata mancarea in salon. M-am ales cu scandal din partea mamei si a soramii ca imi infometez copilul.
_____________________________________________

Prin urmare, joi revin la spital, pentru control. Nu am nicio garantie ca voi face operatia in acest sfarsit de saptamana. Oricum imi doresc sa nu ma opereze vineri pentru ca e 1 aprilie si nu-mi place ziua asta. Alexandru nu a coborat deloc, nu am contractii. Mai pot astepta. Si e mai bine sa stau in patul meu. Gata, nu ma mai crizez. Am inteles si eu ca e spre binele baiatului meu.

duminică, 27 martie 2011

Am o nepotica de 3.300 grame - Daria

Nepoata mea, Lucica, a nascut azi-noapte la Bucuresti, dupa 12 ore de travaliu. Daria a fost adusa pe lume cu putin inainte de ora 2 noaptea. Are 3.300 grame.

Ce inseamna sa fii organism tanar. Mamica are 23 de ani si a rezistat cu bine nasterii naturale. Dupa nici jumatate de ora vorbeam cu ea la telefon si era bucuroasa ca a scapat si ca a nascut o printesa.

La ora 14 au inceput contractiile serioase si durerile. La ora 19.00, au luat-o pe Lucica la sala de nasteri si abia dupa 7 ore a nascut.

Mi se pare ingrozitor. Si pentru femeie si pentru copil. Cred ca pentru cel mic este deosebit de traumatizant sa fie strans intre oase atatea ore!

Ma bucur ca fac cezariana. Va fi scos in cel mult 10 minute. Stiu ca e o operatie, stiu ca exista riscuri, dar nu pot ignora beneficiile. Si sunt beneficii si pentru mama si pentru copil.

sâmbătă, 26 martie 2011

VICTORIE! Luni ma interneaza

Am  mers astazi sa discutam cu doctorita despre ultima etapa inainte de nastere si a ramas stabilit ca luni, la 8.30 ma interneaza.

Apoi, in functie de cum vor fi liberi anumiti doctori cu care prefera sa lucreze ginecoloaga mea, operatia va avea loc miercuri, cel tarziu joi.

De bucurie, astazi i-am convins pe ai mei (parintii si pe Iulian) sa mergem in padure. Ne-am plimbat o ora si jumatate prin padurea din Bucium, am cules flori - scanteute. Zombie a fost cel mai fericit ca a fost lasat sa haladuie de voie.

Pana luni trebuie sa stau linistita, asa mi-a spus doctorita. Maine vreau sa merg la Mitropolie, la Sfanta. Dupa care, voi sta chiar linistita.

joi, 24 martie 2011

Mi-a promis ca ma interneaza luni. S-o vad si pe asta!

Deja m-am plictisit si cred ca am plictisit pe toata lumea. Prin urmare nu am de gand sa scriu mare lucru acum.

Mi-a spus sa stau linistita week-end-ul asta, sa ma odihnesc pentru ca luni ma interneaza.

Luni intru in 39 saptamani, azi am 38 si 4 zile.

Maine vin parintii mei de la Piatra Neamt. Raman la Iasi. Asta ma va ajuta, sunt sigura.

Nu stiu daca voi reveni cu postare pe acest subiect. Sambata, cand trebuie sa dau telefon sa spun cum ma simt, am de gand s-o pun pe doctorita sa jure ca ma interneaza.

miercuri, 23 martie 2011

Sa astept, sa am rabdare, ca e mai bine asa...

As fi vrut sa dau vesti bune, ca ma internez si ca voi naste vineri, de Buna Vestire.

Numai ca doctorita mi-a spus sa mai am rabdare. Maine seara trebuie sa dau iar telefon ca sa vada DACA ma interneaza vineri. In acest caz, operatia de cezariana va avea loc in week-end, cel mai probabil sambata.

M-a intrebat cum ma simt, i-am spus ca ma simt bine. Asta este adevarul. Alexandru misca, nu mult, dar misca. Reusesc sa dorm cateva ore pe noapte. Pe Zombie il scot de 4,5 ori pe zi afara, ceea ce inseamna ca merg pe jos (ca o ratusca) cel putin o ora si jumatate pe zi. Mi-a cerut sa inteleg ca e mai bine pentru Alexandru. Ca fiecare zi in plus conteaza pentru el, pentru dezvoltarea lui. E clar, sigur va avea 4 kilograme baiatul meu!

Nu stiu daca o sa pot sa vorbesc astazi la telefon. Sunt cam deprimata. Va imaginati ca am izbucnit in plans imediat ce am inchis telefonul!

O sa profit de timpul asta acordat ca sa mai aranjez in camera lui Alexandru. Ii calc lenjeria si o s-o aranjez pe pat. I-am lipit personaje din desene animate pe perete. Vrem sa mai cumparam cateva sa punem si pe peretele opus patutului. O sa ii calc alta tinuta pe care sa o aduca Iulian cand il vom scoate din spital. O sa citesc, o sa ma rog.

Cat sunt de nerabdatoare! Au trecut 9 luni, am trecut prin atatea evenimente, mai sunt cateva zile si eu plang ca proasta!

Parca a fost ieri ziua cand mi-am facut testele de sarcina si am vazut dungulitele roz. Atunci am plans de bucurie, am dat fuga la Mitropolie si i-am multumit Sfintei Parascheva.

In ziua cand il voi scoate pe Alexandru din maternitate vom merge iar la Mitropolie, dar atunci va fi randul lui Iulian sa-l duca la Sfanta. Eu nu voi avea voie sa intru in biserica pana nu mi se citeste molifta.

marți, 22 martie 2011

Protest la adresa proiectului de lege a profesiei de jurnalist (initiat de liberalul Ioan Ghise)

Postez in cele ce urmeaza comunicatul transmis de mai multe ONG-uri din presa. Este un punct de vedere asupra proiectului de Lege a profesiei de jurnalist, initiat de senatorul PNL Ioan Ghise.

Doresc sa exprim, pentru inceput, punctele mele de vedere.
- presa are nevoie de organizare, dar asta nu inseamna impunerea unei legi de catre politicieni. Legea trebuie sa fie redactata impreuna cu organizatiile media;
- consider ca multe categorii profesionale ar trebui sa faca, periodic, verificari psihologice. Prin urmare, nu inteleg de ce jurnalistii ar trebui exceptati de la aceasta regula. Ganditi-va ca jurnalistii sunt formatori de opinie si nu mi se pare normal ca dezaxatii sa formeze opinii in Romania;
- inclin sa-i dau dreptate lui Ghise si in privinta celor condamnati pentru fapte grave. De ce ar trebui sa scrie articole un violator, un criminal? Poate ar trebui discutata perioada de interdictie a exercitarii acestei meserii;
- multe din prevederile lui Ghise sunt aberatii si reprezinta o botnita pentru presa din Romania;
- voi reveni cu o analiza elaborata a proiectului de lege.
___________________________________________________________________

In atentia Comisiei pentru cultura, arta si mijloace de informare in masa

Presedintelui Comisiei, Dl Senator Sergiu Nicolaescu
Subiect: Punct de vedere asupra proiectului de Lege a profesiei de jurnalist

Domnule Presedinte,

Stimati senatori,

Comisia pentru cultura, arta si mijloace de informare in masa a Senatului urmeaza sa ia in dezbatere proiectul de Lege a profesiei de jurnalist (L162/2011), initiat de senatorul liberal Ioan Ghise.

In calitatea noastra de organizatii profesionale din mass-media si organizatii de drepturile omului, solicitam Comisiei respingerea acestui proiect de lege.

Organizatiile semnatare considera ca proiectul de lege incalca prevederi fundamentale ale Constitutiei Romaniei si ale tratatelor internationale care garanteaza dreptul la libertatea de exprimare si libertatea presei, documente la care Romania este semnatara. Proiectul este in contradictie flagranta cu legislatia din majoritatea covarsitoare a statelor Uniunii Europene.

Proiectul incalca grav libertatile individuale, conditionand practicarea profesiei de jurnalist de obtinerea unei "carti de jurnalist" si de efectuarea unor examinari psihologice periodice; ignora modul in care functioneaza o redactie prin introducerea obligativitatii cabinetelor jurnalistice; introduce concepte absurde din punct de vedere legal, precum „cvasi-delictul de presa”.

Astfel, proiectul de lege propune ca jurnalistii sa isi poata desfasura activitatea doar daca sunt posesorii unor "carti de jurnalist". Conform proiectului, poate fi jurnalist doar persoana care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii: are capacitatea de exercitare a drepturilor civile; este apta din punct de vedere psihic pentru exercitarea profesiunii, fapt ce este constatat prin examen psihologic efectuat o data la trei ani; nu a fost condamnata penal definitiv pentru: furt, viol, talharie, crima, escrocare, tradare de tara si alte fapte incompatibile cu morala sociala (art. 18, alin. 1). In plus, exercitarea profesiei de jurnalist este incompatibila cu: ocupatii care lezeaza demnitatea si independenta profesiei de jurnalist sau bunele moravuri sau cu exercitarea nemijlocita de fapte materiale de comert.

Conform proiectului, activitatea jurnalistica s-ar putea desfasura doar in cadrul unor cabinete jurnalistice individuale sau asociate (mai multi jurnalisti). Legea propune si infiintarea unui Colegiu National al Jurnalistilor cu atributii preponderent de organizare, dar si cu atributia de ridicare a dreptului de a profesa, pentru incompatibilitatile expuse mai sus. O institutie numita Ombudsman ar urma sa aplice amenzi administrative pentru o serie de incalcari ale legii, cum ar fi publicarea de materiale jurnalistice care nu provin de la posesorul unei carti de jurnalist, ajungandu-se pana la interdictia temporara de aparitie a unei publicatii sau a unei emisiuni radio sau tv.

Reamintim ca presa constituie o forma organizata de exercitare a dreptului fundamental la libertatea de exprimare. Dreptul la libertatea de exprimare apartine oricui si nu poate fi limitat pentru ratiuni discutabile cum ar fi existenta unei condamnari penale, faptul ca cineva este om de afaceri sau pentru lezarea bunelor moravuri. Accesul la profesie nu poate fi ingradit decat printr-un proces intern de auto-selectie al profesiei si al industriei mass-media. Limitarea accesului la profesie, excluderea din profesie si formele de cenzura si de multipla pedeapsa constituie ingradiri excesive ale dreptului la libertatea de exprimare, care nu sunt necesare intr-o societate democratica si pe care Romania nu le va putea sustine in fata Curtii Europene a Drepturilor Omului.

Cel putin jumatate din proiectul de lege contine prevederi care se incadreaza intr-un cod etic, nu intr-o lege (de ex. cap. I, cap. V si VI.), ceea ce excede in mod evident scopul procesului de legiferare. Mai exista in proiectul de lege o serie de alte prevederi inacceptabile.

Proiectul a fost redactat fara consultarea niciuneia dintre organizatiile breslei.

Acest proiect de lege nu raspunde niciunei presiuni sociale. Cadrul legal in care presa isi desfasoara activitatea (in principal Codul Civil, Codul Penal, Legea audiovizualului, Legea liberului acces la informatiile de interes public) este suficient si aliniat normelor europene. In plus, jurnalistii si companiile de presa nu au cerut o reforma a cadrului economic in care isi desfasoara activitatea, in sensul celei propuse de lege (infiintarea cabinetelor individuale si colective).

Punctele mentionate mai sus contravin atat de puternic principiilor constitutionale si normelor si modelelor europene, incat fac proiectul de lege inacceptabil. Insasi ideea unei legi care sa reglementeze activitatea presei, in afara cadrului legal deja mentionat, este desueta si neavenita.

Proiectul de lege a starnit deja stupoare si ingrijorare la nivel European si adoptarea lui ar supune Parlamentul Romaniei unor critici dure atat din interior cat si din exterior.

De aceea va solicitam respingerea prezentului proiect de lege.

Cu permisiunea Comisiei, am dori sa participam la dezbaterile pe marginea proiectului de lege.

Organizatiile semnatare:
ActiveWatch – Agentia de Monitorizare a Presei
Centrul pentru Jurnalism Independent
Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie
Conventia Organizatiilor de Media
Federatia Romana a Jurnalistilor MediaSind
Uniunea Jurnalistilor Maghiari din Romania
Uniunea Ziaristilor Profesionisti
AltPHel
Societatea Jurnalistilor Galati
Asociatia Femeilor Jurnalist din Romania – Ariadna
Asociatia PublicMedia

Multumesc pentru energia pozitiva transmisa!

Va multumesc tuturor celor care m-ati sustinut in aceasta etapa a vietii. Sa stiti ca am pastrat toate mesajele intr-un folder si le voi introduce in cartea lui Alexandru (cea in care voi pune fotografiile lui, dinainte de nastere si de dupa nastere).

Cand va creste marisor si va incepe sa inteleaga, ii voi arata fotografiile si ii voi citi mesajele, ca sa vada cat de mult a fost indragit de oameni pe care nu ii cunoaste inca.

Astazi am primit un mesaj de suflet pe acest blog, un mesaj care mi-a dat si mai multa putere. Din pacate, autoarea nu a vrut sa il public. Ii multumesc pentru gandurile bune pe care mi le-a trimis in aceste luni! E extrem de important ca cei din jurul tau sa iti transmita energii pozitive.

Ziua de ieri a trecut. Alexandru nu a prea miscat si asta m-a speriat.
De dimineata fac treaba in casa, impreuna cu Iulian. Ca sa scapam de emotii. Maine aflu decizia doctoritei. Mi-as dori sa-l aduc pe lume pe Alexandru chiar vineri, de Buna Vestire!

luni, 21 martie 2011

Tramvaiele RATP ucid la Iasi!

Realitatea TV a avut exclusivitate pe accidentul de tramvai de la Fundatie. Imaginile difuzate erau socante! Tramvaiul care a deraiat a spulberat cateva masini. Un om a murit strivit intre fiarele masinii care a intrat sub tramvai. Alte trei persoane ranite au fost transportate la spital.

Viceprimarul Romeo Olteanu a mers la fata locului (primarul e plecat in Capitala si a dat declaratii prin telefon pentru Antena 3). L-am vazut pe imagini si pe directorul RATP Maricel Gherca. Puzderie de politie, lume adunata ca la circ pe trotuare.

Tramvaiul era plin, a povestit un calator RATP, student care a declarat ca merge de trei ori pe zi cu tramvaiul. "O fata a lesinat, una s-a lovit la cap, un tanar si-a spart nasul. A fost ingrozitor. Intr-o fractiune de secunda s-a intamplat totul. Conducatorul n-a zis absolut nimic. A incercat sa franeze putin dar a deraiat si a lovit masinile. N-am putut sa ma uit la masinile accidentate, n-am vrut sa raman marcat. Nu cred ca o sa mai merg cu tramvaiul, poate pe jos, dar nici pe jos nu suntem in siguranta", a spus tanarul.

Romeo Olteanu a spus ca va fi facuta ancheta pentru ca tramvaiul avea revizia facuta pe 9 martie 2011. A fost eroare umana? Vatmanul a incercat sa forteze semaforul? Sau revizia a fost facuta de mantuiala si franele au cedat?

Aceasta ultima ipoteza ar putea sta in picioare mai ales ca exact cu 5 ani in urma, pe 22 martie 2006, un tramvai 13 care cobora Copoul a ramas fara frane la Fundatie, tot langa Biblioteca Centrala. Norocul a fost ca atunci nu a lovit alte masini, a izbit insa alte tramvaie. Au fost cativa raniti. Imi amintesc ca in acel tramvai 13 era atunci Diana Paldescu, fost reporter la Tele M. A facut relatare telefonica pentru Stirile Tele M si a povestit exact ce s-a intamplat, ce a simtit, cum a reactionat lumea.

duminică, 20 martie 2011

Dati un vot pentru Tele M Iasi!

Pana pe 31 martie, exclusivNEWS.ro strange voturi pentru televiziunile locale din Romania.

Aici aveti link-ul unde puteti vota. Va rog sa dati un vot pentru Tele M Iasi!

http://www.exclusivnews.ro/exclusiv-top30-televiziuni-locale

Personal, mi-as fi dorit sa se poata vota cu un singur IP. Ar fi insemnat voturi de la sustinatori unici.

Multumesc pentru sustinere!

sâmbătă, 19 martie 2011

Mai sunt doar cateva zile pana vine pe lume Alexandru!

Astazi am fost la medic. Am zburat pana la cabinet! Speram sa imi spuna doctorita ca ma interneaza luni, 21 martie, dar nu a fost asa.

La ecografie, Alexandru are astazi 37 saptamani si 5 zile. Mai are lichid, nu foarte mult. Nu mai are deloc spatiu, sta chircit. Are deja 3,5 kilograme. E ditamai baietanul. La monitorizarea activitatii cardiace a iesit 142, ceea ce e bine. Data trecuta era mai lenes, avea 127.

Imi venea sa ma lipesc de ecranul ecografului. I-am vazut pumnii stransi, mi-a aratat doctorita cum sta, unde ma loveste cu picioarele, cu fundul. I-am vazut si un glob ocular, nasul, gura, vezica, sexul. E bine.

Doctorita crede ca e mai bine sa mai rezist putin. Prin urmare, o sun miercuri sa ma programeze la internare. Cel mai probabil ma va interna joi, iar vineri, 25 martie, va fi operatia de cezariana. Daca va fi program incarcat la Maternitatea Elena Doamna, exista posibilitatea sa ma interneze abia luni, 28 martie. Desi, doctorita a spus ca nu ar vrea asta, ca se teme sa ma mai tina un week-end.

Ca indicatii pentru urmatoarele zile, trebuie sa stau mai mult in pat, in fotoliu, sa nu fac efort, sa nu ma enervez, sa nu-mi creasca tensiunea.

E bucuroasa si ea ca am ajuns la final. Ca am ajuns cu bine la final.

Simt ca m-am linistit. Totul este bine cu Alexandru. Fiecare zi care trece il ajuta pe el, prin urmare eu trebuie sa am rabdare.

Poate sambata viitoare, pe vremea asta, il tin in brate!

vineri, 18 martie 2011

Blejnar a gresit. Detasarea ii convine extremistului Csibi Barna

Marturisesc ca in momentul in care televiziunile centrale au inceput sa difuzeze imaginile cu Csibi Barna spanzurand manechinul care il reprezenta pe Avram Iancu am simtit ca iau foc. In 1989, cand maiorul Aurel Agache a fost linsat in strada, am trait un altfel de soc. Atunci ma uitam la imaginile de la televizor si plangeam. Si nu intelegeam cum pot fi acei oameni atat de rai.

Iata un fragment dintr-un material aparut pe http://www.agache.org/
"Maiorul Agache Aurel din Târgu Secuiesc a fost linşat efectiv de cei adunaţi, după aceea cadavrul fiind scuipat şi lovit în continuare de cei ce treceau prin zonă, în pleoape i s-au pus o monedă şi emblema de la caschetă iar în gură un şobolan. În final s-a încercat să i se dea foc arzându-se uniforma. În ziua de 22.XII.1989, după ce demonstranţii au stabilit "ordinea" în comuna Dealu, un grup de indivizi aflaţi în stare de ebrietate sosiţi din oraşul Odorhei Secuiesc, au atacat postul de politie, l-au omorât pe plutonierul Cheuchişan Liviu Teofil în mod bestial, încercând să-l jupoaie cu furculiţa şi să dea foc cadavrului. Această acţiune a avut loc în prezenta soţiei şi a celor 2 copii mici. La această acţiune a asistat aproape toată populaţia din comună, dar nimeni nu a intervenit să-l apere pe cel agresat. Acesta deşi a avut tot timpul pistolul asupra sa, nu l-a folosit. Abia a doua zi după amiază cadavrul a putut fi ridicat fiind descoperit în grădina casei, despuiat şi acoperit cu crengi. Soţia şi cei doi copii au fost salvaţi de un secui, care, la orele 22.00. a trecut prin focul pus la intrarea în locuinţă de către agresori".

Aceste orori se petreceau in 1989, dar nu aveau legatura cu Revolutia. Erau crime odioase impotriva romanilor.

Ceea ce face acum Csibi Barna este sa provoace populatia majoritara. Personal, cred ca are probleme psihice acest individ. De aceea ma intreb de ce mai face parte din randul functionarilor statului roman. Este cunoscut pentru activitatile sale extremiste. Refuz sa cred ca sefii sai nu au gasit de-a lungul timpului niste prevederi in regulamentele de ordine interioara care sa permita desfacerea contractului de munca. Acest individ este functionar al statului roman si prin initiativele sale extremiste aduce atingere imaginii institutiei pe care o reprezinta.

L-am urmarit, ieri, pe Csibi Barna la Realitatea TV. Moderatoarea l-a intrebat de ce a facut acel gest. Iar tipul a raspuns sec - "pentru ca am acest drept". Dupa care, in urmatoarele minute, si-a batut joc de prezentatoare si de Mihai Tatulici. I-a luat in ras, a refuzat sa raspunda la anumite intrebari, a vorbit in ungureste. Moderatoarea a intrat total nepregatita in transmisie, iar Mihai Tatulici s-a enervat si si-a pierdut cumpatul. Ungurul a fost calm pana la capat.

Am stat si m-am gandit dupa aceea la raspunsul sau - "pentru ca am acest drept". Si mi-am dat seama ca a spus adevarul. Csibi Barna a primit autorizatie de la Primarie pentru acea mascarada. Cum e posibil asa ceva? Chiar nu intreaba nimeni ce are de gand sa faca un individ intr-o piata publica? Eu stiam ca se aduc prezentari ale evenimentelor, ca se discuta cu initiatorii. Plus ca despre acest individ se stia ca este extremist. Pot plusa, in aceste conditii, si sa spun ca autoritatile locale il tolereaza. Sau poate chiar il incurajeaza.

Autoritatile nu au reactionat prompt dupa comiterea acelui atac la adresa romanilor. Nici primarul din Miercurea Ciuc, nici prefectul, nimic ministrii, nici premierul, nici seful statului. Dorm toti pe ei!

Astazi, se afla ca extremistul este mutat in romanime, la Abrud, pentru sase luni, ca pedeapsa. La inceput am ris. In 1989 imi doream sa fiu profesoara de limba romana si imi imaginam ca cer detasarea la Targu Mures ca sa predau limba romana copiilor de acolo. Decizia lui Sorin Blejnar nu ar trebui sa starneasca rasul. Il vad in stare pe acest extremist sa profite de acest transfer si sa provoace un scandal si mai mare. Bogdan Chireac a declarat azi la Realitatea TV ca Barna ar putea fi batut de moti si ca e anormal ca seful ANAF sa fi pus la cale asa ceva. Am sentimentul ca cineva se distreaza cu grenade in Romania. Situatia este deosebit de tensionata, iar autoritatile romane, in loc sa puna capat tensiunilor, le alimenteaza.

Nu, acest functionar de la Finante, platit din banii nostri, trebuia dat afara de mult! Acum s-a ales cu dosar penal, dar am vreo garantie ca anchetatorii vor reusi sa il pedepseasca pentru actele sale? La celelalte escapade extremiste s-a ales cu amenzi pe care le-a contestat in instanta. Si a castigat. Pai, cand iti permiti sa-i ceri presedintelui Romaniei pasaport ca sa intre la Baile Tusnad, la o scoala de vara, si nu patesti nimic, cum dracu sa nu ti-o iei in cap si sa nu-l spanzuri pe Avram Iancu?!

Problema nu e la acest individ nebun, ci la autoritatile romane - incapabile sa mentina ordinea in acest stat de drept.

joi, 17 martie 2011

Asistam la o manipulare ordinara?

Ministerul Roman al Afacerilor Externe a transmis aseara tarziu traducerea mesajului premierului ungar, cu ocazia zilei de 15 martie 2011. Asta pentru ca ieri, in Parlament, liberalii au incercat fortarea emiterii unui document care sa condamne declaratiile oficialilor unguri vizavi de ideea autonomiei teritoriale a Ardealului. Democrat-liberalii au sustinut in plen ca discursul a fost tradus gresit. In cele ce urmeaza prezint comunicatul MAE si stirea aparuta la HotNews pe 15 martie. Cele doua mesaje nu seamana deloc. Voi mai studia problema pentru ca mi se pare foarte interesanta.
_______________________________

COMUNICAT MAE
Va transmitem, alaturat, varianta în limba maghiară şi traducerea neoficială MAE a discursului primului-ministru al Republicii Ungare, Viktor Orban.



Stimați concetățeni!


Această zi este sărbătoarea națiunii. Amintirea revoluţiei şi a luptei de eliberare este importantă, întrucât rezumă, în mod fidel, toţi pilonii importanți ai identității noastre maghiare: mândria noastră națională, cinstirea limbii şi culturii noastre de sine stătătoare, iubirea noastră de libertate. Toţi maghiarii, fie că trăiesc pe pământul natal, ori în orice altă parte a lumii, simt același lucru: când vine primăvara, ne punem cocarda în piept şi pornim să sărbătorim.

Sărbătoarea națională ne oferă ocazia, întotdeauna, să pregătim o analiză a stării națiunii. Ce am realizat? Avansăm pe un drum bun? În anii trecuţi am sărbătorit printre îndoieli. După multă vreme, putem, din nou, să salutăm primăvara, în libertate.

Ungaria s-a schimbat foarte mult, iar acum trăieşte lunile înnoirii. Mai avem multe de făcut, moştenirea noastră ne-a aşezat în faţa unor sarcini care ne pun la încercare. Am avut asemenea datorii, la care nu ne-am priceput şi nici nu am vrut să aşteptăm. Am înfiinţat ziua solidarităţii naţionale şi am făcut posibil pentru maghiarii din exterior să îşi obţină cetăţenia ungară fără să-şi părăsească ţinutul natal.

Acum ne îndeplinim pe mai departe datoria faţă de naţiune. Noua Constituţie, al cărei proiect l-am înaintat de Ziua Naţională, aşează în sfârşit pe bazele demnităţii crezul nostru naţional, defineşte solidaritatea tuturor maghiarilor şi răspunderea Ungariei faţă de toţi membrii naţiunii.

Vă salut pe toţi cu ocazia acestei sărbători frumoase, dătătoare de speranţe. Vă doresc tuturor multă putere, sănătate şi Dumnezeu să vă ajute.

Budapesta, 15 martie 2011

_____________________________________________
STIRE HOTNEWS

Sa fie Ardealul cum a fost si natiunea ungara cum a fost, este mesajul transmis de premierul ungar Viktor Orban maghiarilor care participa la manifestarile de marcare a Revolutiei de la 1848-1849, organizate, marti, de Partidul Civic Maghiar (PCM) si de Consiliul National Secuiesc (CNS) la Targu Mures, relateaza Agerpres.


"Ar fi bine ca ungurimea din Ardeal sa nu dureze doar 2-3 generatii, ci sa se mentina in continuare prin fluctuatiile generatiilor, in mod absolut normal, liber, lucrand pentru comunitate. Sa ne aducem aminte de stapanii Ardealului, de sotiile lor, care au fost un exemplu de toleranta, domnitorii Ardealului care au inteles ca Ardealul trebuie sa fie un pamant de solidaritate. Un lucru este foarte important: sa nu lasam steagul sa cada la pamant, pentru ca daca va cadea, cineva tot trebuie sa-l ridice. Trebuie sa predam generatiilor tinere capacitatea noastra intelectuala, forta noastra, credinta noastra, coloana noastra vertebrala. Este un mesaj de viitor, de speranta. Sa fie Ardealul cum a fost si natiunea ungara cum a fost. Asta va doresc din suflet', se arata in mesajul lui Viktor Orban, citit la Targu Mures de Erzsebet Ajtay, din partea Ambasadei Ungariei la Bucuresti.

In mesajul premierului se mai arata ca poetul Sandor Petofi stia, in timpul Revolutiei maghiare, ca adevaratele batalii se vor da in Ardeal si ca forta maghiarilor este aceasta regiune.

"Petofi, cand a venit in Ardeal a stiut foarte bine ca forta maghiarilor de atunci o constituie Ardealul, ca ardelenii sunt coloana vertebrala a ungurilor. Petofi a scris ca fiecare picatura de sange a eroilor maghiari valoreaza aur. De fapt, Ardealul a fost luat de la noi de tarile si puterile care au avut un scop foarte bine definit, de a atata natiunile si de a desena niste granite la care ei sa fie in continuare puternici si dirijori. Acum aceasta lupta se duce prin pace, prin calm si intelegere, ca sa predam stafeta generatiilor viitoare", se mai arata in mesaj.

In mesajul presedintelui Ungariei, Schmit Pal, prezentat de acelasi diplomat in timpul manifestarii, se arata ca ziua de 15 martie este o amintire a evenimentelor din 1848-1849 si ca pentru maghiari este foarte important pentru ca inseamna respect fata de cultura si inseamna unitatea acestei natiuni.

"Fiecare ungur care traieste in tara mama sau oriunde altundeva in lume simte ca, atunci cand vine primavara, trebuie sa ne adunam sa punem cocardele. In acelasi timp, este un eveniment in care putem face un bilant asupra starii natiunii. Avem foarte multe de facut. Suntem in fata unor probleme deosebite. Am avut si avem si acum foarte multe probleme la care nu putem astepta (...) Am decis sa fie Ziua Solidaritati Nationale, am rezolvat primirea cetateniei maghiare a celor care traiesc in afara granitelor Ungariei, cu conditia, sau in primul rand, ca sa nu-si paraseasca pamantul natal. Acum ne indreptam spre noua Constitutie care a fost inaintata Parlamentului, care formuleaza si exprima solidaritatea tuturor ungurilor dar in acelasi timp si responsabilitatea Ungariei pentru toti ungurii indiferent unde traiesc in lume", a mai spus presedintele Schmit Pal, in mesajul sau.

Vorbitorii de la manifestarea organizata la statuia poetului Sandor Petofi din Targu Mures au mai reiterat dorinta de autonomie a secuilor si au accentuat ca acele crezuri ale Revolutiei ungare din 1848 sunt inca valabile.

__________________________________________________________
FRAGMENT DIN DISCURSUL LUI EMIL BOC IN PARLAMENT, 16 martie 2011

"În privinţa declaraţiilor despre care vorbiţi, trebuie să aveţi decenţa şi calmul necesare unor oameni de stat, unor oameni care sunt în Parlamentul României şi care decid soarta acestei ţări. Nu reacţionaţi la primul impuls! Şi vă spun de ce. Trebuie să aveţi toate informaţiile atunci când luaţi nişte decizii în Parlamentul României. Nu e admisibil să vii cu o declaraţie scrisă pe picior, cu un minut înainte, să o supui votului plenului fără a şti despre ce este vorba. Să vă spun despre ce este vorba: am aici textul original al mesajului domnului Viktor Orban. Vreau să ştiţi că nimic din ceea ce spuneţi dumneavoastră nu este în mesajul scris şi trimis de Viktor Orban nu există. Este adevărat că au fost completări ale acelor care au citit mesajul domnului Orban şi care pot fi discutate şi condamnate sau apreciate. Dar, înainte de a reacţiona ca ţară, aveţi echilibrul necesar. Domnul Marko Bela v-a dat o lecţie de istorie cum nu aţi primit-o niciodată. Am construit timp de 20 de ani în această ţară, prin înţelepciune, echilibru, o relaţie corectă, un parteneriat între România şi Ungaria. Amândouă suntem ţări în Uniunea Europeană şi în NATO.


Amândouă sunt ţări în Uniunea Europeană şi NATO. Avem un viitor comun în Uniunea Europeană, trebuie să ne respectăm. Trebuie ca această Constituţie – în orice situaţie, oricând – să fie respectată şi voi primul care o voi apăra în orice context, dar nu voi reacţiona doar pentru că cineva scrie pe genunchi un mesaj ca acela trimis de dumneavoastră. În consecinţă, ceea ce am propus în pauza parlamentară, când mi-am permis să-mi spun punctul de vedere, este: luăm toate declaraţiile, luăm mesajul oficial, luăm declaraţiile care s-au susţinut în afara mesajului oficial, le analizăm în structurile parlamentului, în comisia de politică externă, cu participarea tuturor grupurilor parlamentare şi formulăm un punct de vedere."

miercuri, 16 martie 2011

Un mesaj demn pentru oameni demni

Sunt sigura ca Japonia isi va reveni mai repede decat ne imaginam noi. Cetatenii acestei tari sunt mult mai harnici si mai demni decat europenii. Comparatia cu americanii n-o mai fac.

Imi amintesc transmisiile live facute de Realitatea TV in timpul inundatiilor, cand romanii nostri umpleau carciumele in timp ce jandarmii ridicau diguri din saci cu nisip, pe malul apelor involburate. Imi amintesc de stirile despre bandele de hoti care goleau casele inundate de obiectele de valoare.

Dupa tragedia din Japonia nu am citit asemenea stiri. Acolo e o alta lume.

Astazi m-a impresionat mesajul simplu si direct al imparatului Akihito: "Sper ca victimele acestui dezastru sa nu renunte la speranta, sa aiba grija de ele si sa lupte pentru ziua de maine. De asemenea, sper ca toti cetatenii Japoniei sa-si aminteasca de cei afectati de dezastru nu doar in aceste zile, ci si pe viitor si sa ii ajute sa treaca peste aceste momente grele".


12.000 de japonezi sunt morti sau disparuti, iar cateva sute de mii au fost nevoiti sa fuga din calea apelor, sau din zona centralelor nucleare. Apa si hrana sunt in cantitati insuficiente, iar vremea nu tine deloc cu sinistratii.

Am ales o fotografie pentru a sugera dimensiunea dezastrului din Japonia.


marți, 15 martie 2011

Imi doresc un presedinte elegant!

L-am urmarit aseara pe presedinte la TVR. Am facut efortul sa nu ma enervez. L-am ascultat si ca jurnalist si ca simplu cetatean. Traian Basescu nu a vorbit la televiziunea publica asa cum ar trebui sa vorbeasca presedintele tuturor romanilor. Nu, el a fost mai degraba "presedinte" de partid.

Un jurnalist isi face datoria si iti adreseaza intrebari politice, dar e datoria ta sa iesi din capcana, cu eleganta. Scuza ca este interesat de PDL pentru ca e partid aflat la guvernare si ca vrea sa se asigure ca e un partid echilibrat - nu tine. Traian Basescu interfereaza in viata PDL de parca ar fi cel putin presedinte de onoare al acestui partid. L-a pocnit pe Buldog in moalele capului pentru ca a pornit competitia electorala prea devreme. L-a pus pe Preda la punct spunandu-i ca nu are dreptul sa comenteze vizavi de desemnarea premierului si ca ar face mai bine sa-si vada de treaba lui. Ma intreb, unde sunt chestiunile care sa tina de rolul de presedinte in toate aceste luari de pozitii?

M-a scarbit "detasarea" cu care Traian Basescu a raspuns la intrebarea legata de Motanul Felix - Securistul. Ar fi avut ocazia, ca presedinte, sa spuna ca cei care fac fals si uz de fals trebuie sa plateasca in fata legii. Ar fi fost o datorie morala fata de victimele Securitatii. Nu, Traian Basescu a spus doar ca Parlamentul va sti sa decida singur in aceasta problema a colaborarii cu securitatea a lui Voiculescu. Trecutul tulbure il face oare pe Basescu sa fie atat de rezervat in aceasta problema?

Si mai tare m-a scarbit raspunsul sau la intrebarea legata de Blejnar. "Nu-l cunosc pe Blejnar, nu stiu cine este, am auzit ca e tehnician sustinut politic...". Or, intrebarea moderatorului era foarte clara: ce parere are de toate acuzatiile care i se aduc lui Blejnar, in ultima vreme. Traian Basescu a inceput sa vorbeasca despre sindicate, despre liderii care ar fi adevaratii mafioti. Si ca nu exista politicieni implicati in mafia vamilor, din cate stie el pana in acest moment. Dar, Traian Basescu a facut o precizare importanta: nu sunt ministri implicati in coruptia din vami, adica oameni aflati la guvernare in functii "cheie". "Nu exclud, insa, ca se fac numiri politice in vami", a mai spus seful statului. Apoi l-a "spalat" pe Blaga de acuzatiile ca la el ar ajunge spagile din vami. O data il pocneste, o data il ajuta, dupa cum e interesul...

Cat despre Ponta, acesta a primit o lovitura sub centura, de toata frumusetea. Numai ca nu a fost vorba de o lovitura aplicata intr-un duel intre doi spadasini eleganti. A fost, mai degraba, o "scatoalca" trasa la o tranta in noroiul dambovitean. Intrebat daca i-ar incredinta functia de premier lui Ponta, seful statului a spus ca acesta nu este in stare sa fie mai mult de copilot, prin urmare nu-i poate incredinta mansa tarii. Si a insistat foarte mult pe ideea ca Ponta este copilot, este doar mana a doua, ca sa-i lipeasca aceasta eticheta. A spus ca Ponta nu are experienta, ca nu ar putea lua decizii majore pentru tara daca situatia economica s-ar deteriora. "Am responsabilitatea desemnarii unui presedinte. Cel putin in mandatul meu nu ii voi acorda aceasta functie lui Ponta", a transat problema Basescu. Seful statului a fost lipsit de eleganta si cand s-a referit la consultarea Opozitiei in privinta viitorului posibil premier. "Sunt obligat sa o fac" , a sunat din gura presedintelui. Cred ca raspunsul ar fi trebuit sa fie unul simplu. "Da, voi consulta Opozitia".
___________________________________________
Mi-am dorit aseara, mai mult ca oricand, ca Traian Basescu sa se transforme intr-un presedinte elegant. Sa nu mai fie ca un vulcan gata sa explodeze si sa arunce in aer rautati, mizerii, acuzatii. Sa fie un presedinte al tuturor romanilor, iar cand merge la televiziunea publica sa ne transmita lucruri care sa ne intereseze pe toti, nu doar pe cei de la PDL.

luni, 14 martie 2011

Doua cutremure mici in Romania, in jurul orei 9.10

De cand s-a produs catastrofa in Japonia (9 grade), intru in fiecare zi pe pagina Institutului National Roman pentru Fizica Pamantului. La pranz, Romania figura pe harta principala, cu doua cutremure mici. Cel de la 9.11.50 a avut 2,9 grade, iar cel de la 9.13.37 a avut 3,5 grade. Daca intrati pe pagina si studiati celelalte cutremure produse in data de 14 martie veti observa ca 90% sunt in Japonia.

duminică, 13 martie 2011

Miting de solidaritate cu societatea civila din Ungaria

Mai multe organizatii de ziaristi si de drepturile omului organizeaza un miting de solidaritate cu societatea civila din Ungaria, indreptat impotriva Legii Presei adoptata de guvernul de la Budapesta. Legea supune presa scrisa, audiovizuala si electronica unui control politic specific regimurilor totalitare.


Manifestatia va avea loc marti, 15 martie 2011, orele 17.00, in fata Ambasadei Ungariei din Bucuresti (strada str. Dimitrie Gerota nr.63-65).

Parlamentul European a adoptat pe 10 martie o rezolutie care cere guvernului ungar sa abroge si sa nu aplice legea sau elementele acesteia care sunt considerate incompatibile cu Tratatele UE, Carta Drepturilor Fundamentale si Conventia Europeana a Drepturilor Omului.

Mitinguri de protest fata de legea presei din Ungaria se vor desfasura simultan la Budapesta, Berlin, Frankfurt, New York, Debrecen, Gyula, Bucuresti. Participantii sustin manifestul societatii civile maghiare.

La manifestatie vor participa reprezentanti ai Fundatiei Free Press Romania, ActiveWatch - Agentia de Monitorizare a Presei, Conventiei Organizatiilor de Media - prin Uniunea Ziaristilor Maghiari din Romania Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie, Asociatia Profesionistilor din Presa Cluj, Asociatia Editorilor de Presa OnLine, Uniunea Ziaristilor Profesionisti, Asociatia Femeilor Jurnalist-Ariadna - Centrului pentru Jurnalism Independent si MediaSind.


MANIFEST IMPOTRIVA NERESPECTARII LIBERTATII DE EXPRESIE A PRESEI MAGHIARE
adresat Parlamentului Republicii Ungare, Curtii Constitutionale si Guvernului!

Subsemnatii, lucratori in domeniul mass media, precum si simpli sustinatori ai acestei cauze, ne opunem legii mass media aprobate in 2010, pentru ca aceasta aduce un prejudiciu libertatii cuvântului si a presei. In interesul respectarii drepturilor omului si a celor constitutionale, solicitam:

1. verificarea caracterului constitutional al legii mass media, respectiv modificarea acesteia;
2. implicarea sindicatelor mass media in procesul de modificare al legii;
3. asigurarea independetei politice a mass media;
4. suprimarea pedepselor arbitrare si abuzive;
5. respectarea secretului profesional si a confidentialitatii surselor de informatii;
6. restaurarea independentei redactiilor de stiri ale mass media publice;
7. implicarea organizatiilor mass media, a celor care militeaza pentru libertatea cuvantului, precum si a altor organizatii al caror scop este apararea drepturilor omului si a drepturilor politice ale cetatenilor, in procesul de redactare a Codului Serviciilor Publice de mass media.

O zi de sambata plina

Se incheie prima saptamana de asteptare. Imi spuneam la inceput ca timpul va trece extrem de greu. Dar am reusit sa ma echilibrez emotional cat de cat. M-am ocupat de hainele lui Alexandru, sa le calc, sa le asez in sertare. A inceput sa mi se "inmoaie" inima, imaginandu-mi cum ii va sta cu o anumita caciula simpatica, sau cu un body viu colorat.

Sambata am iesit cu sotul meu la plimbare pe bulevardul Stefan cel Mare. Am vrut sa mananc o inghetata si sa stau pe o banca. Ne-am oprit langa BNR. Doi batrani se certau cu doua tinere, langa noi. Am "tras cu urechea" sa aflam motivul disputei: fetele aruncau seminte pe jos. Cei doi soti s-au indepartat negri de suparare, iar fetele au ramas in urma razand de ei.

Iulian, ducandu-se sa duca mucul de tigara chiar la cosul de langa fete, le-a spus: "degeaba radeti de ei, au dreptate, de ce dati cojile pe jos". "Dar le tinem in mana", a spus una dintre fete, razand cu gura pana la urechi. "Si cu alea de sub banca ce e", a intrebat-o sotul meu, fara sa rada. Cand au vazut fetele ca nu e de gluma, banuiesc ca urma sa ma enervez si eu si sa le pus sa culeaga cojile de pe jos, domnisoarele "elegante" s-au ridicat si au plecat, probabil injurandu-ne.

Credeam ca doar femeile care fumeaza pe strada sunt urate. Dar si cele care mananca seminte sunt odioase.
______________________________________________________________

Nu am stat foarte mult pe Stefan, am plecat incet-incet pana spre Palat, unde lasasem masina. Ne-au ajuns din urma doua domnisoare care m-au anuntat ca mi-am uitat geanta pe banca. A plecat Iulian inapoi, gandindu-se ca n-o va mai gasi. Carnetul de gravida cu toate analizele, foile de la cardiolog, de la oftalmolog pe care trebuie sa le tin in permanenta la mine, pastilele, documentele, cardurile...Am simtit ca ma prabusesc. prin urmare, am meritat sa mi se spuna "Tu ai sa uiti copilul in parc, sunt sigur".
______________________________________________________________

Sambata am dat de pomana de sufletul bunicilor mei. Obisnuiesc sa stau la distanta si sa vad ce fac cersetorii. Mi-e frica sa nu arunce ceea ce le dau. Prima fata a scos din plasa banii. Si statea asa cu o privire "tampa", uitandu-se in gol, cu banii in mana. Nu a scos sa manance ceva din plasa, macar un fruct. Pe Splai, in Podu Ros, o batrana oarba. Primise peste 10 colaci, bani mai putini. A spus ca o aduce cineva in acel loc ca sa stranga bani pentru mancare. Exploatarea batranilor. Cred ca avea peste 80 de ani. Ma gandeam ca ar putea deveni tinta altor cersetori, ca sa-i fure banii. Probabil cel care a adus-o la "serviciu" trece periodic sa colecteze fondurile stranse.
______________________________________________________________

S-au intors Cordunenii. I-am vazut pe cativa dintre ei. Suntem vecini de cartier. Au mai slabit. Le-a priit inchisoarea. Sunt imbracati la moda, socializeaza la colt de strada, se aduna cu "baietii" si rad zgomotos. Ce tara! Ce justitie! Jenant! Atata tevatura s-a facut la arestarea lor, atatia bani s-au cheltuit sa disloce elicoptere si forte de ordine! Doar ca sa arate cineva ca statul e puternic si ca in orice moment poate strange clanurile. Probabil i-au eliberat acum pe Corduneni ca sa-i prinda iar anul viitor sau peste doi ani. Ca asa a spus domnul Basescu! Le-a dat autoritatilor tema sa termine cu clanurile din Romania in cel mult 3 ani! Imi vine sa rid!

vineri, 11 martie 2011

Japonezii sunt teribili!

M-am trezit dimineata in plina "apocalipsa", ca sa-i citez pe cei de la Realitatea TV. Acest post a dedicat astazi tot spatiul de emisie cutremurului din Japonia. Din pacate, transmisiile au lasat de dorit. Si nu a fost doar la RTV aceasta situatie ci si la celelalte televiziuni care s-au chinuit sa rupa inimile romanilor.

In timp ce moderatorii creionau o atmosfera de cosmar, imaginile aratau japonezi calmi, unii chiar radeau in timp ce lucrurile cadeau pe langa ei. Cea mai tare faza a fost intr-un magazin: angajatii nu erau preocupati de viata lor, ci de bauturile scumpe de pe rafturi! Stateau "rastigniti" cu totii ca sa sustina sticlele cu alcool.

Pe de alta parte, imaginile cu valurile uriase care inaintau si maturau totul in calea lor m-au facut sa inteleg cat de mici suntem, cat de vulnerabili suntem in fata naturii. Daca japonezii, cu toata dotarea lor, au asemenea probleme, noi, saracii Europei, ce sa mai spunem?! Nici nu vreau sa ma gandesc cum ar arata Romania la un cutremur peste 7,5 grade Celsius!

La japonezi, la un cutremur de 8,9 grade, sunt putin peste 300 de morti, din care 200 doar pe plaja Sendai, unde a lovit un tsunami care pe alocuri a avut 10 metri.

joi, 10 martie 2011

De ce au facut asta cu Huidu?

Am asteptat Cronica Carcotasilor sa vad cum arata Huidu, daca si-a mai revenit. Si toata emisiunea mi-a venit sa plang. Nu inteleg de ce au gandit asa producatorii emisiunii. Se vede ca Huidu este inca bolnav: nu-si controleaza miscarile, e ca un robot cu circuitele afectate.

Emisiunea a fost montata si din cand in cand au fost inserate ambiante cu Huidu, ca si cum ar fi fost la coordonare. Chiar daca ambiantele erau foarte scurte, s-a vazut ca Huidu a ramas cu sechele: vorbirea ii este afectata, priveste ciudat, hainele ii stau prost pentru ca a slabit foarte mult.

Gainusa si Oana au incercat sa sustina emisiunea, dar nu au reusit, desi Oana e fata simpatica si desteapta. Cred ca au gresit incluzand momentele cu Huidu. Gresit a fost si ca si-au cerut scuze. A dat prost sa spuna ca ei nu sunt buni, ca totul merge prost pentru ca Huidu nu e la comanda.

Cinic mi s-a parut sa spuna si ca Huidu pleaca la ski, sa-si ia revansa.

Concluzia: s-a incercat obtinerea unui rating mare, dar nu cred ca au obtinut rezultatul scontat. Sunt curioasa ce rating va face Cronica saptamana viitoare.

miercuri, 9 martie 2011

Traim in Romania. Ar fi bine sa ne obisnuim cu asta

Pe 8 martie am facut terapie prin ris. Cata Neagu ne-a adus un Dvd player si ieri ne-am uitat la seria BD. Nu ne-am uitat la TV la stiri sau la altceva.

Am ratat un eveniment pe care mi l-a povestit mama, in aceasta dimineata. A inceput sa-mi spuna de o descindere in vama Stanca Costesti si in timp ce o ascultam ma gandeam cum de nu a fost trimis Iulian sa transmita.

Poanta era ca mascatii care au descins in vama au dat flori doamnelor si domnisoarelor.

Ma indoiesc ca in SUA ar avea loc un asemenea eveniment. Uniforma trebuie sa induca ideea de seriozitate, de autoritate, trebuie sa inspire teama. Nu, in Romania mascatii dau lalele albe.

Preiau o fotografie de la amicul meu Alex Chirila, de la Botosani. Se vede ca mascatii sunt politisti de frontiera. E socant! Acum cateva saptamani politistii de frontiera erau carati cu elicopterele la Bucuresti la DNA si erau tarati incatusati pe la instante. Acum politistii de frontiera mascati ne arata ca sunt baieti galanti, finuti, delicati si romantici.



In ce tara traim, Doamne?!

Ce va urma?!

A, stiu ce va urma, ne-a anuntat domnul Presedinte ca trebuie verificata vama Constanta. De parca asa ar trebui sa se faca verificarile astea, cu girul presedintelui, dat in cadrul unei conferinte de presa. Ne-a mai spus domnul Basescu ceva interesant, ca trebuie "calcate" vamile interioare, ca acolo e coruptia mare. Pai de ce trebuie sa ne spuna presedintele, fratilor? Trebuia sa vedem DNA-ul si DGA-ul in actiune la vamile de interior. Vorba cuiva, nu putem iesi de sub influenta "tatucului"!

Azi, avem de gand sa ne uitam la Seria Jandarmii, cu Louis de Funes. Macar pe ultima suta de metri sa ma destind si sa mai scap de emotii.

marți, 8 martie 2011

La multi ani, doamnelor!




Va doresc, doamnelor si domnisoarelor, sa fiti fericite si iubite! Sa va rasfete sotii/prietenii vostri si sa simtiti ca viata e chiar frumoasa!

M-am trezit cu un dram de euforie, desi urasc ziua de 8 Martie. Dar asta e problema mea. Probabil voi simti altfel cand puiutul meu imi va aduce prima floare si imi va spune "La multi ani, mama".

duminică, 6 martie 2011

Inca doua saptamani de asteptare

Am mers, sambata dimineata, la medic, sperand sa mi se dea un termen scurt in care sa nasc. Dar am fost sfatuita sa trag aer in piept si sa astept. Inca doua saptamani. Trebuie sa il duc pe Alexandru pana la 38 saptamani. Acum are 36. Adica am intrat in 9 luni. Doctorita e bucuroasa ca am ajuns la acest termen, dar eu sunt complet aeriana. Nu stiu ce vreau, nu stiu ce va fi, nu stiu cum va fi.
_____________________________________________

Ieri a venit la mine Smaranda. Am fost la cumparaturi, apoi am stat in Parcul Copou mai bine de o ora, sa se joace. Eu m-am incalzit la soare. Am stat ca o iguana pe banca, ascultand chiotele de copii, trilurile de pasari. La ora 17.00 a venit un val de frig. Ne-am uitat la expozitia de pictura de pe gard, zgribuliti. Nici Smaranda nu mai avea chef sa stea afara.
_____________________________________________

Am primit de Martisor un tensiometru, de la tata. L-am si folosit pentru ca ieri am avut o criza. Nu foarte mare. Aveam 14,9 cu 9. Nu luasem pastila pentru hipertensiune. Dupa o ora, scazuse la 12 cu 8. Voi mai lua niste medicamente, am renuntat la altele. Va trebui sa am grija in urmatoarele doua saptamani, sa nu ma stresez, sa stau linistita. Usor de spus, greu de facut.
______________________________________________

Chiar daca azi-noapte nu am mai putut dormi de la ora 3.30, dimineata nu eram obosita. Am asteptat sa se faca 6.30 ca sa il pot scoate pe Zombie afara. Ne-a intampinat un cer plumbuit, urat. Fulguia usor. E vreme de stat in casa si citit. Si cred ca asta voi face in aceasta duminica.

vineri, 4 martie 2011

Alergand prin desert!

M-am trezit sub imperiul unui vis frumos. Culmea! Mai am si asa ceva. Alergam prin desert, impreuna cu un cuplu. Este vorba despre un fost coleg de serviciu de la BIT (fostul TV BIT) si sotia lui. Pe oamenii astia nu i-m mai vazut de cel putin 5 ani. De ce sa-mi fi venit acum in minte? Sper sa nu li se fi intamplat ceva rau.

Era cald, era soare, era nisip fierbinte si noi alergam. Nu cunosc destinatia. Stiu, insa, ca la un moment dat am ajuns pe marginea unei prapastii si mi s-a spus sa sar. Am refuzat si am cautat o cale mai putin abrupta.

Stiu cum e sa alergi prin desert. E un efort inutil. Am testat senzatia in urma cu ceva vreme la dunele din Padurea Letea. Fotografia pe care o atasez este facuta acolo. Eram la finalul unui maraton prin nisip, prin padure. Cred ca am mers vreo doua ore sub arsita de august. M-am topit! Imi pusesem esarfa asa ca sa nu ma arda soarele si ca sa pot respira cat de cat. Masina care ne transporta se stricase. Nu am putut rezista sa asteptam sa fie reparata si am plecat pe jos, cu mai multi oameni. Am facut bine. Abia cand am ajuns in sat ne-a ajuns masina. A, am uitat. Nu aveam deloc apa cu noi. In ciuda acestor probleme, pot spune cu mana pe suflet ca a fost o excursie SUPERBA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


joi, 3 martie 2011

Ce face o gravida la -14 grade?!

Studiile intensive de medicina m-au facut sa imi atribui, aseara tarziu, intr-un moment de panica, preeclampsia. Corespundeam tuturor simptomelor - hipertensiune, edeme la maini si picioare, ameteli, mancarimi ale pielii. Mai putin prezenta proteinelor in urina. Si ce mi-am zis eu, specialista: sa merg dimineata la un laborator de analize, sa duc o proba de urina si sa imi fac si niste analize de sange, sa vad cum stau cu Fe, Ca si ce glicemie am.

Il duc pe Zombie afara la 6.45. Era ger de crapa soseaua deja crapata. Am rezistat cu el 10 minute, bagandu-l in haina groasa din 2 in 2 minute pentru ca ii degerau labutele.

Am fugit la laborator si, cand colo, il gasesc plin. Nu doar batrani, ci si tineri. In 5 minute m-am lamurit ca erau pacienti cu trimitere de la medicul de familie, care nu plateau analizele medicale. De asta se calcau in picioare.

Fac un calcul rapid si constat in 30 de minute ajunge randul la mine. Dar, imi creste tensiunea cand observ ca tot vin, tot vin pacienti. Atunci imi fac curaj, ma apropii de asistenta si ii spun incet.

- Imi puteti spune cand as putea reveni. Vad ca aveti pacienti cu trimitere. Nu pot sta sa astept, sunt gravida si mi se face rau.
- "Pai eu de unde sa stiu cand termin", imi arunca, tifnoasa, asistenta. "Aveti trimitere, aveti programare?".
- Nu, ii spun, pusa la zid.
- Nu stiu ce sa zic, oricum nu iau decat 10 pacienti fara programare, atat.
- Multumesc.
__________________________________________________________

Nu m-am dus la un laborator microscopic, din Bularga, m-am adresat unui laborator mare. Corect era ca acea asistenta sa imi fi spus asa: "Reveniti la 9 si jumatate". Corect era sa ma fi trecut pe o lista ca fiind primul pacient fara trimitere si programare. Nu degeaba am deschis usa la cabinet la 7 si 5 minute. Nu degeaba am stat 40 minute sa ma uit la asistenta cum ia probe. Sunteti constienti ca a doua oara eu nu mai calc la acel laborator! Si imi facusem cateva analize acolo, pe bani, nu cu trimitere de la medicul de familie ca sa ma calc in picioare cu batranii.

Mi-am luat inima in dinti, am fugit acasa sa vad daca Zombie mai traieste (il inchisese Iulian in casa, pentru ca avea treaba si a fost nevoit sa plece). Zombie urla ca din gura de sarpe. L-am inchis in dormitor si i-am spus sa taca. Nici bine nu am inchis usa ca urletele au reinceput. Am deschis iar usa, m-am bagat in dormitor si am urlat si eu la el. Sa nu credeti ca l-am impresionat cu ceva. Nu ajunsesem la parter ca s-au auzit latraturile. Ce-i drept, mai infundate, pentru ca il inchisesem in dormitor si sunetele trebuiau sa razbata prin doua usi.

Am plecat spre urmatorul laborator, tot in Nicolina, in zona Bazarului. Ma rugam sa fie liber, sa imi fac analizele si sa ma intorc la cainele meu nebun. Cand urc scarile, si mai multa lume. O asistenta discuta cu ultimul sosit si ii dadea bonul de ordine nr. 22. Am coborat spasita scarile. Nu-mi mai fac nicio analiza. Cel putin, nu astazi, pentru ca e prea frig.

Pana acasa nu am facut mai mult de 5 minute, dar am inghetat. Si burta mi s-a contractat tare.

Asta face o gravida nebuna la -14 grade.

miercuri, 2 martie 2011

Trebuie sa imi cumpar un tensiometru

Am facit astazi un control riguros la ochi. 40 minute. Nu mai aveam rabdare, dadeam din picioare ca un copil in fata unei inghetate.

L-am cam strans pe Alexandru stand cu barbia pe aparatul ala ca sa se uite oftalmologul in ochii mei.

Mi-a placut cum a incercat sa imi explice cum de am defectul asta la ochi: "Poate ca ati stat cu minuta la ochi, in uter, sau poate a fost vorba de o nutritie defectuasa. Cine stie. Asa v-ati nascut, asa veti muri". Ce reconfortant este! Imi vine sa rid.

In privinta caderilor de vedere, medicul crede ca sunt legate doar de sarcina si de tensiune. M-a sfatuit sa imi cumpar un tensiometru si in plina criza sa imi iau tensiunea si sa notez, ca sa vedem evolutia.

Asa o sa fac.
______________________________________________

Asteptand sa se faca ora 15.00 ca sa merg la oftalmolog, m-am oprit la Prefectura, la miting. Se anuntasera 1.000 de oameni, nu erau nici 300. Unii plictisiti, altii extrem de veseli, numai sindicalisti in lupta cu Guvernul, nu. Huiduileile si scandarile si-au pierdut din vigoare dupa nici 3 minute. Degeaba si-au facut jandarmii dispozitivul! Nu a fost nevoie de interventia fortelor de ordine. Mi-a placut ca sefii Jandarmeriei au scos, pe esplanada putini luptatori. Nu trebuia starnita multimea. "Grosul" era in spatele Prefecturii, cu siguranta, in garaj.

Am plecat de la miting la 15 fara 20. Lumea deja pleca. "Marginile" se rupeau primele. Pe Stefan cel Mare veneau grupurile intarziate. Patru doamne foarte bine imbracate si doi domni purtand pancarte fugeau spre Prefectura, razand si glumind. Erau sindicalistii de care ar trebui sa se teama Boc!

Adevarul este ca, in Romania, viata sindicala nu exista.  A organiza un miting este comparabil cu a merge la discoteca. Iti da aceeasi stare de euforie. Pacat. De asta se intampla ce se intampla la Bucuresti.

Vreau sa scap mai repede!

Aseara mi-a fost rau. Tare rau. Mai bine de jumatate de ora n-am vazut mai nimic la televizor. Filamente imi curgeau pe ochi, de parca m-as fi uitat la bec o zi intreaga. La ambii ochi era fenomenul acesta ciudat. Nu facusem nimic deosebit, niciun efort, mancasem bine peste zi, ma simtisem foarte bine, mai ales ca am iesit cu Mihaela Obada in oras (la prajituri, suc si ceai).

Nici bine nu mi-am revenit la ochi ca a inceput senzatia de sufocare, de durere a picioarelor si a mainilor. Simteam ca voi pocni daca nu se intampla ceva. Adormeam si ma trezeam speriata dupa nici 10 minute. Copilul nu se misca deloc. Alta panica. Ma dureau ochii, globii oculari, ma dureau anumite portiuni din cap, de parca niste vene stateau sa pocneasca.

La 2 si 20 alte senzatii - durere infernala de cap, iar Alexandru se misca oarecum controlat, parca ar fi batut cu un ciocanel in ficatul meu. Nu era senzatie de durere, ci o senzatie de gol, de parca ar fi discolat cate ceva din mine cu fiecare lovitura si m-as fi dezintegrat incet, incet. M-am chinuit asa mai bine de o ora.

Pana dimineata la 7, cand m-am hotarat sa-l duc pe Zombie afara, m-am invartit ca o elice in pat. Nu puteam sta in nicio pozitie, fiecare cuta de la tricou ma obseda.

Concluzia, vreau sa scap mai repede!

Astazi merg la oftalmolog, mi-am facut programare de ieri. Vreau sa vad daca ceea ce mi se intampla la ochi este legat doar de anemia feripriva sau are si alte cauze (tensiunea, poate).

Sunt hotarata sa merg la medicul ginecolog saptamana viitoare, la 36 saptamani si sa vad ce spune, cat crede ca voi mai rezista asa.

marți, 1 martie 2011

O primavara frumoasa!

Va doresc tuturor sa aveti parte de o primavara frumoasa! Cei care au iesit din case pana la aceasta ora stiu ca afara e iarna adevarata.

Mi-am ales "Baba" pe 7 martie.