Totalul afișărilor de pagină

marți, 31 august 2010

Aduceri aminte

Sunt intr-o pasa proasta. Foarte proasta. Iar eu cand intru intr-o asemenea stare incep sa ma gandesc la trecut, nu la viitor. Nu sunt genul optimist, constructiv. Din pacate. Prin urmare in aceasta seara incep sa perorez pe tema "Ce-ar fi fost daca...".

Bineinteles ca nu voi putea sa epuizez totul intr-o postare. Care ar mai fi farmecul?!

Am multe lucruri de povestit. Atat de multe, incat ma gandesc serios sa scriu o carte. Am colegi care au facut-o si i-am invidiat pentru curajul lor. Iar Gianina Mihaela Munteanu poate fi acuzata de multe, dar nu de lipsa de curaj (asa se intampla cand iti mor laudatorii, ajungi sa stai in fata oglinzii si sa iti spui cat esti de desteapta).

1) Ce-ar fi fost daca as fi ramas sa lucrez la Monitorul de Iasi

Anii de la Monitorul de Neamt, sub conducerea lui Alexandru Leonte, apoi anii de la Monitorul de Iasi, sub conducerea lui Toni Hritac reprezinta inceputul carierei serioase de jurnalist. Pentru ca debutul in presa a fost la Radio Terra Piatra Neamt, ca prezentator de stiri. Acolo a fost nebunia de inceput, a fost perioada in care banii nu contau deloc. Dar scoala Monitorul m-a dezmeticit si m-a maturizat. Nu intr-atat incat sa ma faca sa raman pe baricade. Dragostea a fost mai puternica decat profesia (ce sa-i faci, iubirea este oarba la 22 de ani).

Ce-ar fi fost, oare, daca cineva m-ar fi zguduit puternic de umar si mi-ar fi spus in 1999, fata mea, stai cuminte la serviciu, dragostea trece, vei pierde totul. Nu a fost langa mine un asemenea om. Dar l-ar fi ascultat, oare, Gianina pe acel om? Gianina era atunci "ca un caine dezlegat". Vorbele ii apartin Monei Dirtu si ii multumesc pentru ele. Ii multumesc acum, pentru ca atunci am plans cand mi le-a spus. Am plecat la un nou proiect, alaturi de niste oameni care nu au reusit sa faca mare lucru. E vorba de Universul. Am avut posibilitatea sa ma intorc la Monitorul dar am refuzat. Prin urmare, cand am cerut eu ajutor, in 2000, nu l-am mai primit. Si e foarte bine ca s-a intamplat asa. Am primit o binemeritata lectie de viata.

2) Ce-ar fi fost daca Ziarul ar fi rezistat pe piata?

Inainte sa ajung la TV BIT Antena 1 am fost cateva luni la Ziarul. O sa caut sa vad daca mai gasesc un numar al acelui ziar. Mi-e dor de echipa care era atunci, de sedintele cu Eduard Calota. In schimb, ma arde sufletul cand imi amintesc cum ne-a spus Edi ca Ziarul va muri, ca investitorul nu-si mai permite sa-l tina. Ce-ar fi fost, oare, daca altcineva ar fi preluat Ziarul cu acea echipa?

In postarea de maine o sa vorbesc despre Ziua de Iasi. Da, am scris corect, Ziua de Iasi, actuala Buna Ziua Iasi.

luni, 30 august 2010

Asa, de bun venit in Iasi

Ma duceam acasa cu autobuzul pe linia 41 cand, in statia de la Moldova Mall, urca doi indivizi, unul pe usa din spate si unul pe usa din mijloc. In 5 secunde aud urlete in spatele autobuzului. Barbatul tanar, mic si indesat care a urcat in spate lovea cu picioarele un tinerel mult mai slab si mai scund. Acesta era insotit de o fata. Victima a reusit sa scape in ultimul moment, a coborat si prietena din autobuz, moment in care agresorul a urlat la sofer sa deschida usile. Angajatul RATP a executat rapid ordinul (mai bine, nu stiu ce s-ar fi intamplat in autobuz daca bruta ar fi ramas acolo). A coborat agresorul, a coborat si cel care il insotea si au pornit in urmarirea victimei. Nu mai stiu ce s-a intamplat, pentru ca autobuzul a plecat rapid din statie.

Iasul, metropola moderna si civilizata, ha, ha, ha!!!!

duminică, 29 august 2010

Lucrurile bune trebuie salutate, Aurel Dobasu

Aurel Dobasu a comentat postarea mea legata de noul Piatra Neamt si arata ca Tele M a difuzat reportaje cu realizarile marete ale primarului Gheorghe Stefan, exact in campania electorala din 2008.

Da, Aurel, am difuzat acele reportaje si am facut comparatia cu nerealizarile primarului Gheorghe Nichita, dar in acel moment Piatra Neamt era exact ca o statiune montana cocheta si merita toate aprecierile noastre.

Intre timp, Gheorghe Stefan si-a mai potolit harnicia. Exact asta am sanctionat eu.

Asa ca, Aurel, comentariul tau e ZERO.


Piatra Neamt e inca inaintea Iasului in multe privinte. Am colegi care au mers vara asta la Piatra in fiecare week-end la strandul de pe malul Bistritei. Am vazut zeci de turisti facand poze fantanei din parcul Stefan cel Mare (e o fantana muzicala, poti asculta in boze arii celebre, iar seara fantana este dotata si cu un joc de lumini). Sunt foarte multi oameni care merg cu telegondola. Sunt multe lucruri frumoase in Piatra Neamt, dar sunt si lucruri urate. O parte le-am sanctionat in postarea mea.

joi, 26 august 2010

Piatra Neamt nu mai e PERLA Moldovei

Am regasit municipiul Piatra Neamt mai prafuit ca niciodata si la propriu si la figurat. In fiecare dimineata cand ies cu Zombie la plimbare (in jur de 6 dimineata) strangem gunoaiele aruncate pe spatiile verzi. Ma doare sufletul sa vad o doza de RedBull aruncata pe gazon, langa flori. Dar am lasat anumite gunoaie de pe o zi pe alta, ca test, sa vad daca cei de la salubritate trec sa-si fca datoria. Si vorbesc de o zona centrala, de Casa de Cultura din Piatra Neamt. A doua zi gunoaiele erau la locul lor si erau chiar mai multe.

In aceasta dimineata, in timp ce eu strangeam hartiile si pungile, muncitorii de la salubritate au trecut tacticos pe langa mine, cu maturi, saci menajeri si carucior. Nici nu s-au uitat sa vada ce fac.

Alte lucruri care nu-mi plac, bancile au fost rupte de golani, nu au mai fost reparate, nici revopsite sau relacuite.

E criza si la Piatra Neamt. Am vazut multi caini comunitari, unul chiar m-a atacat pe strada. Evident, tinta era Zombie.

Iar aseara era sa ma calce o masina pe trecerea de pietoni in fata Teatrului Tineretului. Era un baietas cu o masina puternica, din aia specializati sa ucida copii de 4 ani pe trecerea de pietoni. A intrat cu peste 100 km in curba, a trecut razant pe langa mine si si-a cintinuat goana pe bulevard. Apoi am urmarit motocicletele care facea curse prin oras. Niciun politist nu era sa-i opreasca.

marți, 24 august 2010

Sunt in concediu!

Sunt colegi care au plecat in concediu in strainatate. Bravo lor. Sfideaza criza si asta e bine.

Eu nu am plecat din tara, am plecat la Piatra Neamt. Stau o saptamana la parinti. N-am mai facut de multa vreme exercitiul asta de a fi copil mare. Azi am mers cu Smaranda in parcul Stefan cel Mare. Ne-a pus pe fuga un copil cu un pistol cu capse (ce jocuri brutale!). Niste copii se jucau la fantana arteziana si muzicala. S-au stropit din cap pana in picioare. Am sa merg sa o vad si seara, lumineaza frumos.

Am o singura saptamana de concediu, atat. Daca ar fi dupa mine as fugi in munti, undeva unde sa nu cunosc pe nimeni si sa nu ma stie nimeni.

marți, 17 august 2010

Mi s-a facut rau uitandu-ma la televizor

Ceea ce s-a intamplat la Maternitatea Giulesti din capitala intrece orice imaginatie. Ma uitam aseara la RTV si urmaream o discutie sterila intre poliiticieni, am schimbat pe Pro TV si am vazut imaginile de la maternitate. Nu am putut urmari pentru ca transmisia lasa de dorit (calitatea imaginilor dar si comentariile de la fata locului). Am revenit la Realitatea si nu am rezistat decat 10 minute, apoi am inceput sa plang.

Nu auzeam nimic din ce se vorbea acolo, ce ma soca erau chipurile ingrozite ale mamicilor. Apoi targile acelea scoase de pompieri, cu folia metalica, semn de arsura. Apoi acel incubator in care s-a vazut un copil. Si iarasi chipurile femeilor ingrozite si ma intrebam de ce nu au fost scosi copiii mai repede?

Am inchis televizorul si am refuzat sa ma mai uit pana astazi. Nu am stiut decat dimineata ca au murit copii.

Acum privesc imaginile in aceeasi stare de soc, dar informatiile difuzate sunt cele care imi rup inima in doua:

- o instalatie improvizata la o sectie de terapie intensiva - cred ca doar in Romania se mai poate intampla asa ceva, poate si prin alte tari de "mana a doua" si chiar a treia cum ar spune presedintele Romaniei. Chiar, unde e presedintele acum, unde e premierul?
- a izbucnit un incendiu iar focul a ars mocnit!!!!!!!!!!!!! Unde erau cadrele medicale? Ancheta a scos la iveala ca in acel salon nu s-a intrat O ORA!!!!!!!
- a fost explozia, dar cadrele medicale din maternitate nu au fost ranite. Normal, nici macar nu au intrat sa scoata bebelusii din acea incapere.
- autoritatile au iesit in conferinte si au salutat modul in care s-au miscat pompierii, managerii altor spitale din capitala; nicio demisie, insa.
- procurorii fac ancheta si au deschis dosar penal pentru ucidere din culpa. Abia astept finalul anchetei, sa vad daca cineva va primi catuse pe maini. Nu cred!
- copiii arsi nu au sanse de recuperare, arsurile sunt grave, pe suprafata mare de corp. Acei copii au venit pe lume mai devreme, s-au grabit sa vina in aceasta lume care i-a condamnat la moarte, la o moarte ingrozitoare. Cine stie, poate acele femei care plangeau in fata maternitatii s-au chinuit ani de zile sa ramana insarcinate.

Ministerul Sanatatii este dator sa ofere explicatii tuturor romanilor. De ce s-a intamplat tragedia de la Maternitatea Giulesti, de ce un copil internat cu fractura la picior moare in mainile medicilor.

Daca asta se intampla in Bucuresti, la ce ne putem astepta in orasele mici din tara? La Iasi, autoritatile au dat asigurari ca maternitatile Cuza Voda si Elena Doamna sunt sigure. Oare mamicile care sunt internate acum in aceste doua spitale cum se simt dupa ce au vazut tragedia de la televizor?